Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Unija poslodavaca traži produžetak rasprave o Nacrtu zakona

14.03.2019.


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju doprinijeće smanjenju nelegalnog prevoza i sive ekonomije, poručuju iz resornog ministarstva. U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) imaju niz primjedbi na nova zakonska rješenja, posebno kada je riječ o Taxi prevozu i traže da se produži rok za raspravu. Iz Ministarstva najavljuju nove okrugle stolove.

Iz UPCG imaju niz primjedbi na predviđena rješenja, naročito kada je riječ o auto taksi prevoznicima i uvođenju nepotrebnih opterećenja privrednim subjektima koji su registrovani. Ocjenjuju da to neće doprinijeti smanjenju nelegalnog prevoza i sive ekonomije.

"Recimo sitacija da angažujem prevoznika da me poveze od Podgorice do Nikšića, ali ne može da me vrati, ako Nikšić i Pogorica nemaju sporazum", objašnjava Filip Lazović iz UPCG.

Iz Unije taksi prevoznika Crne Gore smatraju da ograničavanjem prevoza putnika na teritorije drugih opština, nemogućnost da koriste vozilo uzeto pod zakup, i obaveza izdavanja fiskalnih računa će ugroziti njihov rad.

"Neophodno je dozvoliti prevoz putnika s teritorije druge opštine kada je poznata polazna i dolazna destinacija, cijena bez obzira na sporazume dvije opštine, kao i kada se obavlja povratna vožnja putnika", navodi se u saopštenju Unije taksi prevoznika Crne Gore.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva odgovaraju da taksi prevoznici imaju mogućnost prevoza do drugih opština bez obzira na postojanje sporazuma između opština.

"Dozvoljeno je jednog putnika dovezete do teritorije druge opštine i vratite, ali cijelo vrijeme mora biti uključen taksimetar", istakao je Dalibor Milošević iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Za prevoznike su neprihvatljive i izmjene u dijelu izdavanja fiskalnih računa i da se time autoprevoznici dovode u neravnopravan položaj u odnosu na druge odlike javnog prevoza.

"Oni su po Zakonu o porezu na dodatu vrijednost ("Sl. list RCG", br. 65/2001, 12/2002 - ispr., 38/2002, 72/2002, 21/2003, 76/2005, 4/2006 - ispr. i "Sl. list CG", br. 16/2007, 40/2011- dr. zakon, 29/2013, 9/2015, 53/2016, 1/2017 i 50/2017) obavezni da izdaju račune bilo da su preduzetnici ili pravna lica u zavisnosti da li su paušalno oporezovani ili ima poreska stopa ili je to fiskalni račun ili blok. Svi moraju plaćati porez državi", dodaje Milošević.

Zabranjeno je uzimanja pod zakup vozila u taksi prevozu, jer je, kažu iz resornog ministarstva, to bio mehanizam za zloupotrebe. Takođe, zabranjeno je prenošenje prava na licencu osim kupovine kompletne firme. Novina je i to da renta car sa vozačem može obavljati samo vozilima čija je vrijednost veća do 30.000 i starosti do šest godina.

"Tokom turističke sezone to bi značilo da moraju da imaju bar tri vozila i ulože 100 hiljada eura", tvrdi Lazović.

"Po Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu ("Sl. list CG", br. 2/2018, 4/2018 - ispr. i 13/2018) da bi obavljali limo servis moraju biti registrovani kao renta car agencija i imati pet vozila vrijednosti do 50.000, a našim zakonom je propisano da im je potrebno jedno vozilo vrijednosti do 30.000 i starosti do šest godina i nijesmo ih doveli u neravnopravan položaj", smatra Milošević.

Iz UPCG su uputili zahtjev Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da produže rok za raspravu kako bi se otklonile nejasnoće i čulo mišljenje svih zainteresovanih. Iz resornog Ministarstva su odgovorili da će organizovati okrugle stolove kako bi poboljšali zakonska rješenja i eliminsali biznis barijere.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.03.2019.


Naslov: Redakcija