Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REPROGRAMU PORESKOG POTRAŽIVANJA: Kroz reprogram naplaćeno 24,2 miliona eura

12.02.2018.


Državni budžet je kroz reprogram poreskog duga do kraja prošle godine prihodovao 24,24 miliona eura, saopštili su predstavnici Poreske uprave (PU) i dodali da su zadovoljni njegovim dosadašnjim efektima.

"Kroz izvršenje jednokratne uplate naplaćeno je 15,11 miliona eura, a kroz uplate mjesečnih rata 9,13 miliona eura", rekli su predstavnici PU.

Oni su podsjetili da je realizacijom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016) počela naplata potraživanja čak i od onih kompanija koje godinama nijesu bile u mogućnosti da izmire dospjele poreske obaveze i koje se nalaze na Crnoj listi poreskih obveznika, kao i da je mjera plaćanja duga u ratama predviđena Planom za upravljanje poreskim dugom i smjernicama međunarodnih eksperata.

"Stoga smo u PU zadovoljni dosadašnjim efektima ovog zakonskog rješenja, a cijeneći činjenicu da je vremenski okvir otplate reprogramiranog duga utvrđen na pet godina, njegovi konačni rezultati biće utvrđeni na kraju petogodišnjeg perioda", naveli su iz PU.

Iz PU su precizirali da će, prema planu otplate poreskog duga od poreskih obveznika koji su u reprogramu, i kod kojih su rješenja još na snazi, tokom ove godine dospjeti za naplatu poreski dug u iznosu od oko 24 miliona eura.

"Od dinamike izmirivanja obaveza poreskih obveznika, te broja obveznika kojima će biti donijeta rješenja zbog kašnjenja u servisiranju dospjelih obaveza, u skladu sa odredbama Zakona, zavisiće realizacija tog iznosa", objasnili su iz PU.

Poreska uprava je, kako se dodaje, donijela nešto više od 600 rješenja o ukidanju rješenja o reprogramu poreskog duga za obveznike koji u zakonom propisanom roku nijesu izmirili jednokratnu uplatu.

"Ukupan dug ovih poreskih obveznika iznosi oko 20 miliona eurai on je donošenjem ukidajućih rješenja izuzet iz reprogramiranog duga", zaključili su iz PU.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.02.2018.


Naslov: Redakcija