Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODUZIMANJE NEZAKONITO STEČENE IMOVINSKE KORISTI NAJBOLJA PREVENTIVA OD KORUPCIJE I ORGANIZOVANOG KRIMINALA


 

"Za samo pet mjeseci imamo formirano blizu 400 novih predmeta, pokrenuto je sedam istraga od čega pet u blasti korupcije" (rtcg.me) Rutović je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao da je Specijalno državno tužilaštvo, od jula kada je formirano, ostvarilo prepoznatljive rezultate.

"Za samo pet mjeseci imamo formirano blizu 400 novih predmeta, pokrenuto je sedam istraga od čega pet u blasti korupcije, a dva u oblasti organizovanog kriminala", rekao je Rutović.

U toku je, kako je naveo, sedam finansijskih istraga – pet zbog koruptivnih djela i dvije zbog krivičnog djela organizovanog kriminala. "U dva slučaja okončan je postupak za trajno oduzimanje imovine, i čeka se odluka suda po zahtjevu tužioca", rekao je Rutović.

On je dodao da je privremeno blokirana imovina za dva pravna lica, za koja imovinska korist iznosi najmanje 50 miliona eura. "Nastavak evropskih i evroatlantskih integracija zahtijeva jačanje vladavine prava, a uloga državnog tužilaštva u postizanju rezultata u toj oblasti je izuzetno značajna. Zato će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biti intenzivirana", poručio je Rutović.

On je naglasio da je oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi najefikasnija preventiva protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Viši policijski savjetnik u američkoj Ambasadi, Džef Palmer, kazao je da je neophodno imati adekvatne mehanizme koji će omogućiti potpuno oduzimanje imovine nakon njenog "zamrzavanja".

"Ako izgubimo slučaj, kriminalci mogu da tuže državu i da traže povraćaj svojih sredstava. Ako država mora da plati pola miliona dolara odštete, to će da obeshrabri Vladu da nastavi sa takvim slučajevima", upozorio je Palmer.

Viši tužilac u Tužilaštvu Hamburga, Gerhald Brinker, rekao je da je u otkrivanju krivičnih djela uloga medija veoma važna.

"U Njemačkoj kažemo da je to snaga države, i njihova misija je da otkriju bilo kakvo činjenje koje je u suprotnosti sa zakonom", rekao je Brinker. Kako je naveo, uloga nevladinog sektora (NVO) ograničena osnovnim ustavnim pravima.

"Mora se poštovati princip nezavisnosti rada NVO. Njihov rad mora biti oslobođen bilo kakvog uticaja sa strane, naročito iz inostranstva", rekao je Brinker.

Izvor: Vebsajt RTCG, 10.12.2015.