Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Rok za zamjenu stare lične karte novom biometrijskom istekao 31. decembra 2012. godine. MUP najavljuje kampanju za zamjenu starih ličnih karti


Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema kampanju kako bi podstaklo što veći broj građana da zamijene stare lične karte novom biometrijskom, a kako je najavljeno, biće realizovana početkom 2016. godine.

Crnogorskih državljana koji još imaju staru ličnu kartu je gotovo 15.000, a načelnica područne jedinice Podgorica, Milanka Baković, apelovala je na crnogorske državljane koji imaju prebivalište u Crnoj Gori da podnesu u područnoj jedinici zahtjev za zamjenu.

"Može i u filijali MUP-a, a važi za lične karte koje su izdate po prethodnom Zakonu o ličnoj karti, čije je važenje isteklo 31. decembra 2012. godine. Napominjemo da građani sa starim ličnim kartama ne mogu ostvariti svoja prava, kao što su pravo na glasanje, liječenje, socijalna prava", objasnila je ona.

Baković dodaje da građani prilikom podnošenja zahtjeva treba da plate naknadu za obrazac od pet eura, nakon toga lična karta izdaje se u roku od pet dana, u nekim slučajevima, na primjer u Podgorici i ranije.

Starim, bolesnim i licima sa invaliditetom omogućen je olakšan način podnošenja zahtjeva, upotrebom mobilne stanice podaci se uzimaju u prostorijama boravka. Bliski srodnik podnosi zahtjev za upotrebu mobilne stanice uz priloženi dokaz i ličnu kartu toga lica.

MUP je proteklih godina kontinuirano pozivao građane da zamijene lične karte, nakon čega je brojka sa oko 40.000 opala na sadašnjih 15.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.12.2015.