Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NAREDNOM ČETVOROGODIŠNJEM PERIODU OČEKUJU SE UKUPNA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU I PREHRAMBENU INDUSTRIJU OD OKO 250 MILIONA EURA: Održana sjednica Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije

11.10.2018.


U narednom četvorogodišnjem periodu očekuju se ukupna ulaganja u poljoprivredu i prehrambenu industriju od oko 250 miliona eura, zbog čega treba jačati konkurentnost sektora što će direktno uticati na bolji plasman domaćih proizvoda, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG ocijenjeno je da su ohrabrujuća ulaganja u poljoprivredu, koja se očekuju iz sredstava Agrobuždeta, međunarodne podrške i od proizvođača.

Zato je posebno značajno jačati konkuretnost sektora, jer će to imati direktan uticaj na bolji plasman domaćih proizvoda. To je imperativ za domaće kompanije, ali ograničenja sa kojima se suočavaju u svom poslovanju otežavaju ostvarenje tog cilja”, naveli su članovi Odbora.

Ograničenja su, između ostalog, komercijalno-finansijski pritisak moćnih regionalnih proizvođača hrane, koji utiče na neadekvatno tržišno pozicioniranje domaćih proizvoda, siva ekonomija - naročito tokom ljetnje sezone, otežana naplata potraživanja i dugi rokovi plaćanja koji direktno utiču na likvidnost proizvođača.

Privrednici su, kako je saopšteno iz PKCG, ukazali na nedostatak subvencija u živinarstvu i svinjogojstvu, slabu prodaju i plasman pojedinih poljoprivrednih proizvoda zbog nepostojanja organizovanog otkupa.

Barijere su visoki porezi i doprinosi na zarade kao i takse na državnom i lokalnom nivou, te bankarske provizije i kamate na kredite za agrar, različite stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sirovine i prerađene proizvode za pojedina preduzeća iz oblasti mlinske i mesne industrije”, ocijenili su privrednici.

Oni su ukazali na nedostatak stručnog kadra, visoke troškove energije, veoma skupe i česte analize pošiljki hrane i nepriznavanje sertifikata na granicama, duge procedure odobravanja IPARD sredstava.

Među predlozima za otklanjanje ograničenja privrednici vide nastavak projekta Kupujmo domaće, sa ciljem jačanja svijesti potrošača o korisnosti kupovine domaćih proizvoda i stvaranje ambijenta za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda.

Oni su ocijenili da su za što bolje korišćenje bespovratnih sredstva Evropske unije (EU), usmjerena ka Crnoj Gori kroz IPARD program, neophodne stalne edukacije potencijalnih korisnika. Takođe, smatraju da je potrebno dodatno razvijati svijest proizvođača o prednostima proizvodnje organskih i proizvoda sa geografskom i oznakom porijekla, zatim uzgoja ranog voća i povrća, kao i proizvodnje u plastenicima, jer su to specifični proizvodi, višeg nivoa kvaliteta i vrijednosti, primamljiviji za tržište.


IZVOR: RTCG, 10.10.2018.


Naslov: Redakcija