Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SPOLJNOPOLITIČKI ODBOR EVROPSKOG PARLAMENTA USVOJIO REZOLUCIJU O NAPRETKU CRNE GORE U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA

11.10.2018.


Crna Gora u cjelini ostvaruje dobar napredak u procesu evropskih integracija, a poslanici Evropskog parlamenta pozivaju političko rukovodstvo zemlje da prioritet bude rješavanje problema u oblasti vladavine prava, slobode medija, korupcije, pranja novca, organizovanog kriminala, navodi se u rezoluciji koju je juče usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

U rezoluciji usvojenoj u utorak, članovi Odbora ocijenili su napredak u pet zemalja Zapadnog Balkana na putu ka mogućem pridruživanju EU.

Rezolucija, usvojena sa 47 glasova za i pet protiv i pet uzdržanih, naglašava napore Crne Gore za konstruktivnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne susjedne odnose.

Poslanici EP pozdravljaju ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova i pozivaju na brzo rješavanje graničnih sporova sa drugim susjednim zemljama", navodi se u dokumentu.

Poslanici EP podsjećaju i na strateški značaj pridruživanja Crne Gore NATO-u 5. juna 2017. godine za obezbjeđivanje stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu. Zemlje Zapadnog Balkana su naši bliski partneri geografski, istorijski i ekonomski. Svih šest zemalja ima jasnu evropsku perspektivu naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, predsjedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, o izvještajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Evropske narodne partije.

EPP grupa je najveća politička grupacija u evropskom parlamentu, sa 219 članova iz 28 zemalja članica.

Mekalister je, kako se navodi u saopštenju, kazao da izvještaji o svim zemljama Zapadnog Balkana govore o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje.

Naročito su potrebne temeljne reforme u oblasti vladavine prava i dobrosusjedskih odnosa. Države moraju u potpunosti usvojiti i sprovesti zahtjevnu političku i ekonomsku reformu.

Stoga, mogući datum pristupanja EU zavisi samo od potpunog usklađivanja zemlje sa svim zakonima EU, rekao je Mekalister.

U saopštenju se navodi da izvještaji sumiraju šta je svaka zemlja učinila do sada na svom evropskom putu.


IZVOR: RTCG, 10.10.2018.


Naslov: Redakcija