Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA CENTRALNE BANKE CRNE GORE: Donijeta Odluka o reprodukciji novčanica, kojom su utvrđeni bliži uslovi reprodukcije euro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori

11.09.2018.


Bankarski sektor u Crnoj Gori karakteriše stabilnost, likvidnost i solventnost, ocijenjeno je na sjednici Savjeta CBCG.

Nekvalitetni krediti su, na kraju marta 2018. godine, iznosili 200,4 miliona eura i činili su 7,3 odsto ukupnih kredita. Na godišnjem nivou, ostvaren je njihov pad od 19,3 odsto”, saopšteno je iz CBCG.

Kako se navodi u saopštenju sjednicom Savjeta Centralne banke Crne Gore, predsjedavao je guverner Radoje Žugić.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za maj, jun i jul 2018. godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2018. godini.

Savjet je donio Odluku o reprodukciji novčanica, kojom su utvrđeni bliži uslovi reprodukcije euro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori.

Usvajanjem ove odluke izvršena je potpuna implementacije Odluke Evropske centralne banke o apoenima, specifikacijama, reprodukciji, zamjeni i povlačenju euro novčanica (ECB/2013/10), u dijelu koji se odnosi na reprodukciju euro novčanica”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je danas razmatrao i Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za I kvartal 2018. godine.

U Izvještaju je istaknuto da je crnogorska privreda u prvom kvartalu 2018. godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvarila rast od 4,5 odsto.

U Izvještaju o kretanju cijena za I kvartal 2018. godine je konstatovano da su potrošačke cijene, i u prvom kvartalu tekuće godine, nastavile tendenciju rasta iz 2017. Ovakav trend je posljedica rasta akciza na duvanske proizvode, rasta cijena nafte na globalnom nivou koje su uticale i na rast cijena goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope PDV-a”, poručuju iz CBCG.

Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka očekuje inflaciju od 2,5 odsto do 3 odsto, dok najveći broj anketiranih privrednika očekuje inflaciju u rasponu od 2 odsto do 2,5 odsto.

Prema ekspertskoj projekciji CBCG, inflacija će se, tokom 2018. godine, kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto”, saopšteno je iz CBCG.


IZVOR: Vebsajt Vlade Crne Gore, 07.09.2018.


Naslov: Redakcija