Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTOM ZAKONA O ELEKTRONSKOJ FISKALIZACIJI PREDVIĐENA PORED REGISTAR KASA I OBAVEZNA FISKALIZACIJA VELEPRODAJNOG PROMETA

11.09.2018.


Prođe li Nacrt zakona o elektronskoj fiskalizaciji, koji je Ministarstvo finansija dalo na javnu raspravu, cjelokupan promet crnogorske privrede pratiće Poreska uprava, pomoću posebnog softvera i elektronskih uređaja. Oči poreskih organa pratiće i veleprodajne račune.

I dok država planira da od tog projekta godišnje prihoduje oko 20 miliona eura, poslodavci su skeptični, traže pojašnjenja i smatraju da ovakav sistem neće doprinijeti suzbijanju sive ekonomije.

O elektronskom povezivanju prodajnih mjesta sa poreskom upravom pričalo se godinama unazad, kretalo pa stajalo. Ovog putam ići će se do kraja, s tim što se Nacrtom zakona o elektronskoj fiskalizaciji propisuje obaveza fiskalizacije ne samo poreskih registar kasa, već i veleprodajnih računa, dakle kompletnog prometa.

Iako u Vladinom programu ekonomskih reformi do 2020. piše da će se po tom osnovu u godini primjene prihodovati oko 30 miliona eura, studija izvodljivosti pokazuje nešto drugo.

Ogromno je insteresovanje poslodavaca za predloženi Nacrt zakona. Mišljenje o efektima, suprotno je onom koji zastupa Vlada. Ni veleprodaja neće biti izuzeta iz sistema, poslodavci smatraju da uporednog iskustva iz regiona nema i da se radi o presedanu.


IZVOR: TVCG, Zoran Leković, 05.09.2018.


Naslov: Redakcija