Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Uvedena obaveza obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja akcize, kod povećanja njene visine. Rok za ovu zakonsku obavezu ističe 15. septembra 2017. godine. Navedenu obavezu nemaju osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili trgovinu na malo duvanskim proizvodima

11.09.2017.


Uprava carina podsjetila je akcizne obveznike da do 15. septembra moraju da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja i plaćanja akcize kod povećanja njene visine.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ("Sl. list CG", br. 50/2017) uvedena je obaveza obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja akcize, kod povećanja njene visine.

"Kako bi ispunili zakonom propisane obaveze u roku, a to je u ovom slučaju 15. septembar, akcizni obveznici moraju da ispoštuju određenu proceduru", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Proizvođači, uvoznici kao i osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, koji na dan prije povećanja visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode, dužni su da naprave popis zaliha tih proizvoda, i da na zatečene zalihe naprave obračun razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom.

"Napominjemo da navedenu obavezu nemaju osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili trgovinu na malo duvanskim proizvodima", rekli su iz Uprave carina.

Popis zaliha akciznih proizvoda i obračun razlike akcize, treba da se podnesu na obrascu AKC-ORA, nadležnim područnim jedinicama Uprave carina u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do povećanja visine akcize, odnosno do 15. septembra, do kada se razlika akcize mora uplatiti.

Obrazac kao i podaci o žiro računu za uplatu razlike akcize, sa uputstvom za popunjavanje, se može preuzeti sa sajta Uprave carina.

"Zakonom je predviđena prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade do 20 hiljada eura, za kompaniju, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne obavi popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno razliku akcize, u skladu sa Zakonom", rekli su iz Uprave carina.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.09.2017.


Naslov: Redakcija