Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU "MANJINSKI NARODI U PROCESU NATO INTEGRACIJA"


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Koordinacionim timom Savjeta za članstvo u NATO organizovao je, 10. septembra 2015. godine, Okrugli sto na temu "Manjinski narodi u procesu NATO integracija". U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović i Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

Na prvom panelu, govorili su Prof.dr Sonja Tomović Šundić, savjetnica predsjednika Crne Gore za međunarodne odnose, Prof.dr Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao i doc. Dr Olivera Injac, profesorica međunarodnih odnosa na Univerzitetu Donja Gorica.

Na drugom panelu, riječ su imali predstavnici i predstavnice Nacionalnih savjeta u Crnoj Gori.

Ministar Numanović rekao je da najnovija dešavanja u Evropi pokazuju da je NATO garant stabilnosti za male zemlje kao što je Crna Gora. Istakao je i to da je članstvo u Alijansi jedan od načina da se smanji i migracioni problem građana Crne Gore koji sa sjevera odlaze u države EU. Ispunjavanjem kriterijuma za članstvo u NATO, kako je podsjetio, u velikoj mjeri znači i postizanje standarada za članstvo u Evropsku uniju EU, pogotovu u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, podsjetio je da je aspiracija Crne Gore za članstvo u Alijansu proizašla iz jasnih strateških ciljeva države koji su postavljeni kao takvi još 2006. godine. Istakao je da je članstvo Crne Gore u NATO višestruko važno i zbog regiona, jer učvršćuje njegovu stabilnost.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, 10.09.2015.