Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA I HRVATSKA POTPISALE SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI VETERINARSKOG OBRAZOVANJA


Sporazum o saradnji u oblasti veterinarskog obrazovanja, nauke i struke potpisali su direktor Specijalističke veterinarske laboratorije iz Podgorice, Dejan Laušević i direktor Hrvatskog veterinarskog instituta, Boris Habrun.

Laušević je istakao da Sporazum predstavlja formalni okvir koji će omogućiti unaprjeđenje aktivnosti kroz zajednički rad, i u evropskim okvirima.

Prema njegovim riječima, čin potpisivanja Sporazuma je formalizovanje saradnje dvije važne institucije u veterinarskim sistemima Crne Gore i Hrvatske i nastavak dosadašnje saradnje dvije institucije kroz Projekat CAPS2, kao i saradnje veterinarskih službi dvije države.

 Habrun je upoznao delegaciju Specijalističke veterinarske laboratorije iz Podgorice sa dostignućima Hrvatskog veterinarskog instituta, organizacijom rada i trenutnim aktivnostima.

"Naša vrata su uvijek otvorena i uvijek ćemo rado sa drugima podijeliti naša znanja i iskustva jer i mi, kada smo se pripremali za ulazak u EU, isto tako smo učili od onih koji su već bili u EU, prvenstveno od kolega u Sloveniji, od kojih smo čuli puno korisnih savjeta, puno onoga što nas očekuje i to nam je u mnogim situacijama bila velika pomoć", naveo je Habrun.

Potpisani Sporazum o saradnji u oblasti veterinarstvu predviđa:

  • edukaciju zaposlenih iz različitih područja djelatnosti,
  • zajednička istraživanja,
  • organizaciju kurseva,
  • organizacija konferencija i drugih oblika obrazovanja,
  • zajedničku pripremu i publikaciju priručnika, naučnih i stručnih radova,
  • zajedničko učešće na nacionalnim, evropskim ili drugim međunarodnim projektima.

Sporazum predviđa i zajedničko učešće na konferencijama i simpozijumima od obostranog interesa, saradnju pri sprovođenju ugovora koji su Hrvatski veterinarski institut ili JU Specijalistička veterinarska laboratorija zaključili sa privredom, zajedničko iniciranje i donošenje mišljenja o zakonskim propisima iz područja veterinarstva, i razmjenu informacija.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.09.2015.