Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE SUDIJA CG: ODNOS SUDSTVA I MEDIJA TREBA POBOLJŠATI


Sudstvo i mediji moraju biti nezavisni, ocijenila je predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, Hasnija Simonović navodeći da država koja nije u stanju da obezbijedi nezavisnost ne može se smatrati demokratskom i modernom.

Ona je na obuci "Unapređenje pristupa i transparentnosti pravosuđa – odnos sudstva i medija", navela da su sudska vlast i mediji jedni od ključnih stubova društva bez kojih se ne može zamisliti moderni državni aparat.

Simonović smatra da je trenutni odnos sudstva i medija daleko od dobrog i da je stanje u toj oblasti nepopravljivo.

"Mogu se postići značajni pomaci ka izgradnji kvalitetnog i na poštovanju zasnovanog odnosa između sudstva i medija", ocijenila je Simonović, navodeći da taj proces nije lak i zahtijeva uporno i odgovorno obostrano anagažovanje.

"Sloboda podrazumijeva odsustvo bilo koje vrste pritiska, političkog, socijalnog i bezbjedonosnog, i neophodan je element svakog procesa koji za cilj ima dostizanje najviših demokratskih standarda", navela je Simonović.

Ona je rekla da su u Priručniku o profesonalnim standardima i principima medijskog izvještavanja o radu sudova, na sveobuhvatan način dat prikazana pravila, način i terminologije koje novinari treba da znaju prilikom izvještavanja o radu sudova, kao i sudije prilikom svog odnosa sa novinarima.

Izvršna direktorica Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, Maja Milošević ocijenila je da odnos između medija i sudova posljednjih godina postaje bolji i kooperativniji.

Ona je navela da sudstvo i mediji u ostvarivanju svoje društvene uloge imaju isti zahtjev – da budu slobodni, poručujući da građanin ima pravo da zna.

Prema riječima Milošević, njihov zajednički cilj je dobrobit građana i vladavina prava.

"Granice slobode medija mogu biti samo onolike kolike za posljedicu nemaju opstrukciju pravde i kršenje pretpostavke nevinosti, odnosno povredu ljudskih prava građana", zaključila je Milošević.

Izvor: Vebsajt RTCG, 10.09.2015.