Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

KOSOVSKI PARLAMENT O DEMARKACIJI SA CG TEK 1. SEPTEMBRA


U Prištini je odložena ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom za 1. septembar, iako je ranije bilo najavljeno da će to pitanje na dnevnom redu kosovskog parlamenta biti sutra.

U Prištini je odložena ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom za 1. septembar, iako je ranije bilo najavljeno da će to pitanje na dnevnom redu kosovskog parlamenta biti sutra.

To je, kako je preneo AP, saopštio predsednik skupštine Kadri Veselji.

Sporazum o demarkacii sa Crnom Gorom, čijoj ratifikaciji se žestoko protivi opozicija, potpisan je u Beču, avgusta prošle godine.

Do odlaganja ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom došlo nakon što je u dva navrata u kosovski parlament bačen suzavac.

Suzavac su 10. Avgusta aktivirali predstavnici parlamentarne opozicije, a pre svih radikalni pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Prethodni put je suzavac bačen tokom sednice Spoljnopolitičkoj odbora parlamenta koji je razmatrao pomenuti sporazum, a danas na sednici Predsedništva skupštine, koja je trabalo da usaglasi stav o tome da taj sporazum bude stavljen na dnevni red sutrašnje sednice.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom je veoma značajan dokument za Prištinu, a od njegove ratifikacije zavisi kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači ustvrdio je ranije da "pitanje demarkacije sa Crnom Gorom kao državni problem ne postoji".

"Kosovo nije izgubilo ni metar svoje teritorije. Takođe, želim da pojasnim da su institucije Kosova radile demarkaciju, a ne ponovno pisanje istorije", rekao je Tači.

Tači je kazao da Kosovo mora da zadovolji ovaj kriterijum i da definše "granice sa svim susednim zemljama, uključujući i Crnu Goru" jer, kako je rekao, bez "jasnih granica" nema ni vizne liberalizacije.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, rekao je da nijednom nije dokazano da je teritorija Kosova izgubljena.

Prema njegovim rečima, pećke katastarske knjige dokazale su da Kosovo nikada nije upravljalo teritorijama za koje opozicija tvrdi da jeste.

Zabrinutost zbog uzavrele situacije u koksovskom parlamentu u vezi sa demarkacijom sa Crnom Gorom, ali i zbog institucionalne krize na Kosovu, u svom redovnom izveštaju je izrazio generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Kosovski parlament praktično ne funkcioniše duže od godinu dana, a opozicija je ovih dana ponovo najavila stalne proteste protiv demarkacije.

Kosovska vlada prosledila je parlamentu Sporazum o demarkaciji sa Crnogom Gorom 4. avgusta.

Poslednjih dana na Kosovu su učestali incidenti koji su protumačeni kao pritisak za neprihvatanje tog sporazuma.

Naime, na terasi kuće predsednika Komisije kosovske vlade za demarkaciju sa Crne Gore, Murata Mehe, pronađena je je juče eksplozivna naprava, preneli su kosovski mediji.

Dojava o bombi stigla je samo nekoliko sati nakon što je tokom sednice Komiteta spoljnih poslova u jednoj od sala kosovske skupštine, a na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji, bačen suzavac. Suzavac je bačen i dan ranije na sednici Spoljnopolitičkog odbora. Istovremeno, kamenovana je i zgrada kosovske vlade.

A svemu tome je prethodila eksplozivna naprava bačena na zgradu kosovskog parlamenta, 4. avgusta.

Ranije danas i deo vladajuće koalicije Pokret za jedinstvo pozvao je poslanike da ne glasaju za demarkaciju, jer smatraju da sporazum nije u nacionanom interesu Prištine.

Ovaj pokret smatra da to pitanje treba prepustiti međunarodnoj arbitraži.

S druge strane za Podgoricu je pitanje demarkacije završeno.

Milan Paunović, koji je predvodio crnogorski pregovaracki tim o demarkaciji sa Kosovom, izjavio je da je ranije da je stav zvanične Podgorice da je to pitanje završeno potpisivanjem sporazuma, u avgustu prošle godine u Beču, i ocenio da je debata u kosovskom parlemantu potvrdila da je to u Prištini pre svega unutrašnje političko pitanje.

Na pitanje koliko je realna konstatcija kosovskog opozicionara Ramuša Haradinaja da će sporazum "pasti", Paunović je odgovorio:

"Sporazum neće pasti. Sporazum će biti ratifikovan i u kosovskom parlamentu, pre ili kasnije".

Izvor: Izvor: Tanjug, 10.08.2016.