Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INVESTITORIMA OLAKŠICE ZA UPOTREBU OBNOVLJIVE ENERGIJE


Privredna komora PKCG preporučila je svim lokalnim samoupravama da odobre olakšice investitorima koji u svoje objekte ugrađuju obnovljive izvore energije.

Iz Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine PKCG su kazali da treba staviti akcenat na stimulisanje ugradnje solarnih kolektora za korišćenje tople vode u kolektivnoj stambenoj gradnji, naročito u opštinama u južnom dijelu Crne Gore, kao i u Danilovgradu i Podgorici.

“Kako bi podstakla gradnju energetski efikasnih objekata, PKCG je početkom godine sprovela istraživanje u vezi sa stimulacijama koje opštine daju investitorima koji u svoje objekte instaliraju solarne kolektore odnosno panele za grijanje sanitarne vode, prostora i njegovo hlađenje”, kazali su predstavnici PKCG.

Oni su naveli da je od 23 opštine u Crnoj Gori, sedam lokalnih samouprava Odlukom o naknadi o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta predvidjelo povoljnosti investitorima koji ugrađuju solarne panele, dok je u vrijeme istraživanja u Podgorici bilo u toku donošenje ove odluke.

Tih sedam opština su Berane, Budva, Cetinje, Nikšić, Rožaje, Tivat i Ulcinj.

“Opštine Budva i Tivat prednjače sa pogodnostima. Propisale su da iznos za umanjenje naknada od komunalija bude 200 EUR po metru kvadratnom instalisanog panela. U Beranama, Nikšiću, Ulcinju i na Cetinju taj iznos je 100 EUR po kvadratu, dok je u Opštini Rožaje predviđeno umanjenje za 50 EUR”, rekli su iz PKCG.

Iz PKCG su kazali da se zalaganje te privredne asocijacije za povećanje energetske efikasnosti ogleda i kroz organizaciju značajnih skupova na tu temu.

“Na okruglom stolu pod nazivom Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije na programima postdiplomskih studija u Crnoj Gori, privrednici su informisani o studijskim programima koje u ovoj oblasti nude Građevinski, Arhitektonski i Mašinski fakultet, odnosno o kvalifikacijama i vještinama koje stiču njihovi studentI”, dodali su iz PKCG.

Namjera je, kako su objasnili, bila i da se ojača dijalog između privrednika, Univerziteta i studenata u cilju unaprijeđenja obrazovanja u tim oblastima.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 10.08.2016.