Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZBORU ODBORNIKA I POSLANIKA: Slobodan poslanički mandat standard u EU


Slobodan poslanički mandat predstavlja standard u većini država Evropske unije (EU), poručila je predsjednica Ustavnog suda Crne Gore, Desanka Lopičić.

Ona je, komentarišući dilemu koja postoji oko karaktera poslaničkog mandata nakon aktuelnih napuštanja i prelazaka poslanika iz jedne u drugu partiju, ukazala na odluku Ustavnog suda iz 2004. godine.

Ustavni sud je, kako je navela, tada ukinuo odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika kojom je bilo propisano da odborniku ili poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran prestankom članstva u političkoj stranci sa čije liste je izabran.

“Ustavni sud je ocijenio da uređivanje prestanka mandata na način kako je to propisano tom odredbom Zakona, nije bilo saglasno s tada važećim Ustavom, jer je zakonodavac, na posredan način izmijenio Ustavom određeni slobodni mandat dajući mu karakter imperativnog mandata”, objasnila je Lopičić.

Ona je podsjetila i da je Ustavom iz 1992, kao i novim iz 2007.godine, ustanovljen i zajemčen slobodan mandat poslanika.

“Slobodan poslanički mandat, kao jedan od najvažnijih principa doktrine o savremenoj parlamentarnoj demokratiji, predmet je teorijske rasprave u ustavnoj praksi pojedinih evropskih država”, kazala je Lopičić Pobjedi.

U nekim od tih država, kako je navela, imperativni mandat je ustavom zabranjen.

“Nema sumnje da je slobodan mandat imanentno svojstvo poslaničkog mandata u većini evropskih zemalja”, ocijenila je Lopičić.

Izvor: RTCG, 10.08.2015.