Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TAJNOSTI PODATAKA: Biće obrisana odredba kojom se propisuje mogućnost da se tajnom proglase podaci čijim bi otkrivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa

11.07.2019.


Ministarstvo odbrane izbrisaće iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka spornu odredbu kojom se propisuje mogućnost da se tajnom proglase podaci čijim bi otkrivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa.

To je, na javnoj raspravi, ukazala sekretarka tog resora Nada Ulićević.

Nevladin sektor je od objavljivanja oštro kritikovao Nacrt zakona.

Advokat NVO Mans Veselin Radulović istakao je da Nacrt zakona suprotan Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) i međunarodnim konvencijama.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk ocijenio je da se Nacrt zakona odnosi na sve druge organe koji imaju tajne podatke, a ne samo na odbranu i bezbjednost, kao i da će izmjene 'pasti' na Ustavnom sudu. Nadležne u Ministarstvu odbrane pitao je zašto u Zakon dodaju neustavnu odredbu ako državni organi po drugim osnovama već ograničava pristup podacima.

Izvršni direktor NVO 35mm Darko Ivanović istakao je da treba brisati odredbe kojim se predviđa da su tajni podaci oni čijim bi objavljivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posledice za ostvarivanje funkcije organa. Rekao je da budžetske jedinice moraju biti otvorene za građane.

Ulićević je ukazala da su u Ministarstvu odbrane uvidjeli grešku kod definicije podataka stepeni tajnosti "interno" i da su spremni da "uobliče normu" kako bi svima bilo jasno da se odnosi na oblast odbrane bezbjednosti vojske i monetarne politike, te da ne žele da ograniče pristup podacima.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Ana Komatina, 09.07.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija