Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANjU PROSTORA I IZGRADNjI OBJEKATA: Građani koji do četvrtka, 12. jula ne podnesu zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, mogu to učiniti i u ponedjeljak, 16. jula 2018. godine

11.07.2018.


"U skladu sa Zakonom o upravnom postupku ("Sl. list CG", br. 56/2014, 20/2015, 40/2016 i 37/2017), član 89, ako posljednji dan roka pada u nedjelju ili na dan državnog praznika ili u neki drugi dan kad javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok ističe istekom prvog narednog radnog dana", ukazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Građani koji do četvrtka, 12. jula ne podnesu zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, mogu to učiniti i u ponedjeljak, 16. jula, saopšteno je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Rok se, kako su objasnili, produžava jer se u petak, 13. jula obilježava Dan državnosti, pa tog dana ne rade državne službe.

"U skladu sa Zakonom o upravnom postupku, član 89, ako posljednji dan roka pada u nedjelju ili na dan državnog praznika ili u neki drugi dan kad javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok ističe istekom prvog narednog radnog dana", ukazali su iz MORT-a.

Prema ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja u Crnoj Gori oko 100 hiljada nelegalnih objekata. Zvanični podatak Uprave za nekretnine je oko 40 hiljada nelegalnih objekata.

Poslanici su prošle sedmice izglasali Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 44/2018), kojim je predviđeno da građani samo zahtjevom za legalizaciju objekta mogu ući u cijeli proces, dok ostalu dokumentaciju, prije svega geodetski elaborat, moraju predati 90 dana od podnošenja prijave.

To rješenje je amandmanom unijeto u zakon, nakon što je nastala konfuzija zbog spornog geodetskog elaborata koji mora biti ovjeren u nadležnom katastru i čini važan dio dokumentacije.

U njemu se moraju naći gabariti bespravnog objekta i imanja na kojem se nalazi, kako bi se isti upisali u katastra. Zbog nedovoljnih radnih kapaciteta i sve većeg broja pristiglih prijava, katastri veoma sporo obrađuju geodetske elaborate, zbog čega opštine građane vraćaju zbog nepotpune dokumentacije.

"S obzirom na činjenicu da je došlo do zastoja u Katastru zbog velikog broja zahtjeva za ovjeru elaborata i zahtjeva za upis objekata jer su građani čekali posljednji trenutak za prijavu, bespravnim graditeljima koji urade elaborat izvedenog stanja se omogućava da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku, te naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju", saopšteno je iz MORT-a, na čijem čelu je Pavle Radulović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Tina Popović, 09.07.2018.


Naslov: Redakcija