Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: Inflacija u junu 2017. godine -0,1 odsto

11.07.2017.


Mjesečna Inflacija u junu 2017. godine, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je -0,1 odsto.

Kao je saopšteno iz Monstata potrošačke cijene su u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 2,1 odsto.

"Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena: povrća; ulja i masti; mlijeka, sira i jaja; goriva i maziva; ostalih uređaja, predmeta i proizvoda za ličnu njegu", navodi se u izvještaju Monstata.

Prema njihovom obračunu, stopa rasta potrošačkih cijena u periodu januar-jun ove u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je 2,3 odsto.

"Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Hrana i bezalkoholna pića -0,8 odsto; Ostala dobra i usluge -0,3 odsto; Prevoz -0,1 odsto, dok je rast cijena zabilježen u grupama: Hoteli i restorani 3,2 odsto; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,2 odsto; Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto, Zdravlje 0,1 odsto; Rekreacija i kultura 0,1 odsto", podaci su Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se kažu bitnije mijenjale.

"Pozitivne godišnje stope inflacije u junu 2017. godine zabilježene su u grupama: Hoteli i restorani 4,5 odsto; Prevoz 4,0 odsto; Alkoholna pića i duvan 3,9 odsto; Zdravlje 2,8 odsto; Odjeća i obuća 2,5 odsto; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,3 odsto; Ostala dobra i usluge 1,9 odsto; Hrana i bezalkoholna pića 1,8 odsto; dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana -1,1 odsto; Rekreacija i kultura -0,1 odsto", objavio je Monstat.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.07.2017.


Naslov: Redakcija