Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA CARINA: Prihodovano 43,42 miliona eura od akciza na mineralna ulja i goriva

11.06.2018.


Država je u prva četiri mjeseca ove godine od akciza na mineralna ulja i goriva prihodovala 43,42 miliona eura, tri miliona eura više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Uprave carina.

"Bruto naplata akciza na mineralna ulja i goriva u periodu od januara do kraja aprila iznosila je 43,42 miliona eura, u odnosu na 40,2 miliona eura u prva četiri prošlogodišnja mjeseca", rekli su iz Uprave carina.

Bruto naplata akciza na mineralna ulja i goriva u prošloj godini iznosila je 157,28 miliona eura i povećana je za trećinu u odnosu na 2016. godinu, kada je naplaćeno 122 miliona eura.

Predsjedništvo Socijalnog savjeta u utorak je odlučilo da se ne saziva hitna sjednica tog tijela, na kojoj bi se raspravljalo o rastu cijena goriva, što je tražila Unija slobodnih sindikata, već da se od ministarstava ekonomije i finansija traže podaci o cijenama i dažbinama na gorivo, kako bi se o tome raspravljalo na nekoj od narednih sjednica.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca (UPCG), Suzana Radulović, rekla je da ministarstva treba da odgovore da li je bilo predviđeno ovakvo povećanje prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i ostalih taksi i naknada i kakvi su pokazatelji Vlade za skoro pola godine.

Ona je ocijenila da rast cijena goriva ide na štetu privrede i građana.

"Da vidimo koliko je Vlada prihodovala od tog rasta, i da li je to razlog zašto oni kažu, konkretno iz Ministarstva ekonomije, da ne mogu uticati na cijene", rekla je Radulović.

Naredni obračun cijena goriva je u ponedjeljak.

"Ako bude novo povećanje cijena, predlog je da se zakaže nova sjednica Predsjedništva, koja će to da analizira i da se zakaže hitna sjednica Socijalnog savjeta", zaključila je Radulović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.06.2018.


Naslov: Redakcija