Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE O TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM I DOSTAVLJANJU PODATAKA O TIM POSLOVIMA: Tokom 2017. godine 11,6 miliona eura na računima domaćih kompanija u inostranstvu

11.06.2018.


Domaće kompanije na računima u inostranstvu na kraju prošle godine imala su 11,6 miliona eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su se ogradili da je to podatak koji su dostavile same kompanije.

"Podatak je baziran na izvještajima koje su dostavila rezidentne kompanije", ukazali su iz CBCG.

I dalje je tajna koliko građani Crne Gore imaju na računima u inostranstvu, jer po zakonu to nijesu dužni nikom da prijavljuju.

Iz CBCG su objasnili da su kompanije dužne da prijavljuju svoj konto na računima u inostranstvu na osnovu Odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima ("Sl. list CG", br. 8/2017).

"One su dužne da dostavljaju podatke o tim poslovima, a za potrebe izrade statistike platnog bilansa. Rezidenti odnosno preduzeća u Crnoj Gori dužna su da CBCG dostave podatke o stanju i prometu na svojim računima u inostranstvu", dodali su iz CBCG.

Nema, međutim, ni podatka koliko strane kompanije koje posluju u Crnoj Gori imaju novca na računima u inostranstvu.

"CBCG ne posjeduje podatak koliko nerezidenti, koji posluju u Crnoj Gori, imaju sredstava na svojim računima u inostranstvu", dodali su iz CBCG.

Prema posljednjim podacima CBCG sa kraja aprila ove godine ukupni depoziti su blizu 3,3 milijarde eura.

Iz CBCG su saopštili da je to istorijski nivo i znak povjerenja i građana i privrede u bankarski sektor.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.06.2018.


Naslov: Redakcija