Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA PREUZELA PREDSJEDAVANJE MARRI-JEM


Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, predvodio je crnogorsku delegaciju na desetom Forumu Regionalne inicijative za migracije, azil i raseljena lica (MARRI Centar) u Skoplju, na kojem je Crna Gora od Makedonije preuzela jednogodišnje predsjedavanje ovom regionalnom organizacijom.

U tom kontekstu, ministar Konjević je potvrdio opredjeljenje Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova da, efektuirajući odlične političke odnose sa susjednim državama, posebnu pažnju tokom predsjedavanja posveti jačanju inicijative, kao i stvaranju preduslova za intenzivnije aktivnosti na širokom polju upravljanja migracijama i podizanju efikasnosti sistema azila, procedura readmisija i rješavanja statusa raseljenih lica u svim državama učesnicama MARRI.

Ministar Konjević je takođe naglasio da će naročita pažnja tokom godine crnogorskog predsjedavanja biti posvećena jačanju koordinacije sa drugim regionalnim akterima i organizacijama, te snaženju partnerstava sa Evropskom komisijom i drugim donatorima, u cilju obezbjeđivanja daljeg napretka svih država Zapadnog Balkana po ovom važnom pitanju. Uz to, period crnogorskog predsjedavanja biće posvećen i aktivnostima na povećanju vidljivosti projekata koji su implementirani posredstvom inicijative.

Za novu direktoricu MARRI Centra izabrana je Tamara Mugoša, dosadašnja načelnica Direkcije za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, čime je našoj zemlji ukazano povjerenje da vodi proces strukturne i operativne reforme inicijative, čiji je mandat aktuelizovan intenziviranjem migratornih talasa iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog Istoka. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo unutrašnjih poslova, 10.06.2015.