Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALNA BANKA CG: Za potrebe EK od maja 2016. godine CBCG anketira kompanije na mjesečnom, kvartalnom i polugodišnjem nivou


Centralna banka Crne Gore (CBCG) će za potrebe Evropske komisije, kao i sopstvenih istraživanja, od maja 2016. godine na mjesečnom nivou vršiti anketiranje kompanija iz djelatnosti trgovine, građevinarstva i industrije, na kvartalnom nivou vršiti anketiranje kompanija iz djelatnosti građevinarstva i industrije, dok će na polugodišnjem nivou vršiti anketiranje kompanija iz djelatnosti trgovine, građevinarstva, industrije, saobraćaja, turizma i poljoprivrede. Rezultate anketa CBCG će prikupljati, obrađivati i slati Evropskoj komisiji.

Ankete CBCG su kvalitativnog karaktera, i ne sadrže pitanja koja zahtjevaju odgovore koji bi otkrili povjerljive informacije iz poslovanja kompanija. Na osnovu odgovora kompanija dobiće se brz i precizan uvid u mišljenje korporativnog sektora Crne Gore o stanju privrede, kao i o njegovim očekivanjima u pogledu kratkoročnih kretanja u ekonomiji.

CBCG će mišljenje kompanija biti od koristi za analize makroekonomskih kretanja u zemlji, u cilju očuvanja finansijske stabilnosti, a Evropskoj komisiji za kreiranje indikatora koji reflektuje ukupnu percepciju i očekivanja na nivou pojedinačnih djelatnosti (Confidence Indicator), kao i indikatora koji sumira kretanja u svim anketiranim djelatnostima i omogućava praćenje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji (Economic Sentiment Indicator).

Učešćem Crne Gore u istraživanju obezbjeđuje se uporedivost poslovnog ciklusa u zemlji sa poslovnim ciklusom zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ovim putem molimo odabrane kompanije da uzmu učešća u anketama koje su kratke i ne oduzimaju puno vremena. Svi odgovori će se tretirati kao strogo povjerljivi, i služiće isključivo u statističke svrhe", navodi se u saopštenju CBCG.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.05.2016.