Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O USLUGAMA: Usklađivanje crnogorskog zakonodavsta sa Direktivom o uslugama


Kapacitet zaposlenih u resornim ministarstvima, drugim vladinim organima i ostalim nadležnim tijelima odgovornim za izradu propisa u Crnoj Gori treba ojačati kako bi se spriječilo uvođenje zakonskih odredbi koje nijesu u skladu sa ključnim članovima Direktive o uslugama, to jest sa Nacrtom zakona o uslugama Crne Gore, zaključeno je na seminaru u Podgorici.

Dvodnevni seminer pod nazivom "Usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa Direktivom o uslugama (prevencija uvođenja restriktivnih odredbi organizuju Ministarstvo ekonomije Crne Gore i ALA GIZ projekat (Aproksimacija zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije).

Kako je navela vođa ALA projekta Suzana Lisgara na seminaru će se razmjenjivati iskustva kako da izbjegnemo buduće zakonske odredbe u sektorskom zakonodavstvu koje nisu u saglasnosti sa Direktivom o uslugama.

"To je veoma zahtjevan proces kao što svi znate, jer trenutno nemamo usvojen Zakon o uslugama koji je još uvijek u vidu Nacrta, i očekuju vas kompleksne aktivnosti, kao i vaše kolege u drugim državama članicama", dodala je ona.

Prema riječima Zvezdana Čađenovića, pravnog eksperta ALA projekta, postoje brojni razlozi za usvajanje Direktive o uslugama.

"Najvažniji razlog je da kreiramo pravni sistem Crne Gore kao što je Ciceron rekao "Svaki zakon je ogledano jedne države" i da učinimo bolji poslovni ambijent. To podrazumijeva ne samo da omogućimo sjutra da pružaoci usluga ili privredna društva iz zemalja država članica mogu pružiti usluge ili nastaniti se u Crnoj Gori, već i da uklonimo barijere koje sad postoje – pravne, tehničke i slično", ističe on.

Imola Perestegi-Nagi, direktorica službe za Direktivu o uslugama pri Ministarstvu pravde u Mađarskoj i IMI Nacionalni koordinator, naglasila je da je upućena u kompletan projekat i veoma pozitivno gleda na sve što je do sada urađeno u Crnoj Gori.

"Napravili ste veliki korak naprijed, mislim da ste do sada uradili mnogo posla, identifikovali ste dosta administrativnih zahtjeva koji se odnose na Direktivu o uslugama, a posebno one koje treba ukloniti. Takođe, napravili ste Nacrt zakona o uslugama, koji će implementirati Direktivu o uslugama, što je takođe veliki korak naprijed i odlična baza za vašu budućnost u kojoj ćete koristiti i primjenjivati Direktivu o uslugama", konstatovala je ona.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.05.2016.