Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Usvajanje ovog Zakona je realizacija obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 10 - Informaciono društvo i mediji, u dijelu koji se odnosi na oblast ponovne upotrebe informacija javnog sektora


Ministarstvo kulture je, u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori, organizovalo Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Okrugli sto je otvorio Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture. Uvodna izlaganja imali su Dan Redford, zamjenik šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Muhamed Gjokaj, predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Miloš Lalević, predsjednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona iz Ministarstva kulture i Aleksandar Kašumov, međunarodni ekspert za pristup informacijama i šef pravnog tima Programa za pristup informacijama iz Bugarske.

U diskusiji su učestvovali predstavnici državnih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog sektora koji su istakli načelnu saglasnost sa rješenjima sadržanim u predstavljenom Nacrtu zakona.

Međunarodni ekspert Aleksandar Kašumov, naveo je da Nacrt zakona obezbjeđuje viši standard i ocijenio da Portal otvorenih podataka, kao zbirka podataka koja služi za prikupljanje, kategorizaciju i distribuciju otvorenih podataka koji su u posjedu organa vlasti, predstavlja odličan pristup uvođenju ponovne upotrebe informacija u domaće zakonodavstvo.

Predmet izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama je realizacija obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 10 - Informaciono društvo i mediji, u dijelu koji se odnosi na oblast ponovne upotrebe informacija javnog sektora. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo kulture, 10.05.2016.