Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO IZMEJENE ZAKONA O RADU: Biće predloženo ukidanje disciplinskog postupka kako bi poslodavac bez njega mogao otpustiti radnika, kao i preciziranje normi za kršenje radne discipline koje bi bile povod za davanje otkaza radniku. Biće ukinute norme da prava iz rada ne zastarjevaju i da se one ograniče na tri godine, kao i da poslodavci zadrže prava o zapošljavanju na određeno i da se ono poveća sa dvije na tri godine prije nego što radnik stekne pravo da dobije ugovor za stalno


Krajem ove godine biće ukinut krizni porez na zarade preko 482 eura, tokom naredne godine biće smanjene neke stope poreza na dodatu vrijednost, Vlada će uskoro donijeti odluku da iz državnog budžeta subvencioniše kamate investitorima koji se zadužuju da bi gradili luksuzne hotele do tri ili četiri procentna poena, najavio je predsjednik Vlade Crne Gore na konferenciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

On je naveo i da su mu prihvatlji zahtjevi udruženja poslodavaca za izmjene Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon) kako bi se smanjila prava zaposlenih i olakšalo poslodavcima davanje otkaza.

On je rekao da će predložiti ukidanje disciplinskog postupka kako bi poslodavac bez njega mogao otpustiti radnika, kao i povećanje i preciziranje normi za kršenje radne discipline koje bi bile povod za davanje otkaza radniku.

Prihvatljivo mu je ukidanje normi da prava iz rada ne zastarjevaju i da se one ograniče na tri godine, kao i da poslodavci zadrže prava o zapošljavanju na određeno i da se ono poveća sa dvije na tri godine prije nego što radnik stekne pravo da dobije ugovor za stalno. On je najavio i pooštravanje normi koje se odnose na bolovanja.

Najavio je da će izmjenama propisa dodatno biti smanjeni rokovi za izdavanje građevinskih dozvola i raznih administrativnih rješenja, kao i da će se pojednostaviti postupci.

Premijer je naveo i da će analizirati potrebe postojanja velikog broja parafiskalnih nameta (taksi, naknada,...) naručito na lokalnom nivou i da je Vladi prihvatljivo ukidanje velikog broja taksi, naknada i drugih nefiskalnih opterećenja privredi.

Predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori Katarina Bulatović rekla je da će ta organizacija nastaviti da ukazuje na biznis barijere i da predlaže rješenja, kao i da nije dobro privući investitora pa onda mjenjati pravila poslovanja.

Ona je zatražila da Vlada kontaktira udruženja poslodavaca prije donošenja zakona kako bi mogli na vrijeme ukazati na problematična rješenja. Bulatović je navela da su aktivno učestvovali u pripremi novog Nacrta zakona o radu, kao i da imaju svoje predloge u vezi zakona o uređenju prostora, o PDV-u i privrednim društvima. Ona je najavila da će krajem godine predstaviti analizu o poslovnoj klimi u Crnoj Gori.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara rekla je da Vlada ostvaruje napradak u uređenju poslovnog ambijenta, ali da još ima posla u oblasti poštovanja prava i borbi protiv korupcije, kao i da u pripremi novih zakona treba više da sarađuje sa predstavnicima poslovne zajednice.

Izvor: Vebsajt Vijsti, Goran Kapor, 10.05.2016.