Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Posjedovanje nove biometrijske lične karte je zakonska obaveza za crnogorskog državljanina koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Crnoj Gori


Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da zamijene stare lične karte i pribave nove, biometrijske.

Posjedovanje nove biometrijske lične karte je zakonska obaveza za crnogorskog državljanina koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Crnoj Gori.

Prema MUP-ovom registru, 9.398 građana ima staru ličnu kartu. Takođe, 1.481 punoljetni građanin nema nikakav identifikacioni dokument.

"Takođe, 4.862 građanina su podnijela zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, ali nijesu preuzela urađena dokumenta. Tako da se, 2.424 lične karte i 2.438 pasoša, koji su personalizovani, nalaze u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove pa Ministarstvo poziva ove građane da svoja dokumenta preuzmu", saopšteno je iz MUP-a.

Kako bi podstaklo građane da zamijene staru ličnu kartu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo kampanju "Najvažnija karta – biometrijska lična karta" u okviru koje je izrađen TV spot kao i brošure o značaju i proceduri za pribavljanje biometrijske lične karte.

Brošure su dostupne na sajtu MUP-a, u podurčnim jedinicama i filijalama za uprvene unutrašnje poslove a uskoro će moći da se nađu u svim domovima zdravlja.

Za izdavanje nove lične karte potrebno je lično, u područnoj jedinici ili filijali za upravne unutrašnje poslove MUP-a, u opštini prebivališta dati na uvid identifikacioni dokument i priložiti dokaz o uplati naknade u visini od pet eura.

Starom, bolesnom i licu sa invaliditetom omogućen je olakšan način pribavljanja biometrijske lične karte, jer će mobilni tim MUP-a doći kod njih i uzeti podatke potrebne za izdavanje lične karte, navedeno je u saopštenju.

U MUP-u podsjećaju i da pravo na ličnu kartu ima i dijete starije od šest godina.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.05.2016.