Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVNI SUD: 2017. godine podnijeto 6.500 tužbi povodom naknada po osnovu rođenja troje i više djece

11.04.2018.


Korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece podnijele su u prošloj godini oko 6.500 tužbi Upravnom sudu, što je polovina ukupnog broja predmeta koji je taj sud primio u ovom periodu, ukazala je predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević.

Upravni sud lani je primio 12.828 predmeta, što je, naglašava Lakočević, gotovo tri puta više u odnosu na 2016. godinu.

"Više od polovine predmeta koje smo zaprimili u prošloj godini odnosili su se na tu problematiku. Još nijesmo uradili preciznu analizu broja predmeta, ovo iz razloga jer Pravni informacioni sistem ne daje mogućnost izdvajanja predmeta gdje je predmet spora naknada po osnovu rođenja troje ili više djece", ukazala je predsjednica Upravnog suda.

Kako dodaje, te tužbe su sigurno uticale na rad suda iako su, imajući u vidu strukturu i važnost predmeta koji se rješavaju pred njim, uloženi dodatni napori uvođenjem prekovremenog rada.

"Iako je to umnogome doprinijelo ažurnosti rada suda i uticalo na smanjenje broja neriješenih predmeta, ipak nijesmo uspjeli da održimo nivo ažurnosti koji je bio karaktrerističan za ovaj sud. Naime, do 31. decembra 2017. godine riješena su 4.804 predmeta, a neriješeno ih je 10.745, što znači da je u odnosu na priliv riješeno 37,45 odsto i to je svakako lošiji rezultat nego prethodnih godina. Međutim, dobili smo troje novih sudija, što će povećati broj riješenih predmeta, a samim tim i stepen ažurnosti suda", zaključuje Lakočević.

Upravni sud je, nakon odluke Ustavnog suda, počeo da objavljuje presude po tužbama korisnica naknada, kojima odbija njihove tužbe protiv rješenja Ministarstva rada i socijalnog staranja.


IZVOR: Vebsajt CdM, 10.04.2018.


Naslov: Redakcija