Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POSJETA IZVRŠNOG DIREKTORA MMF-A CRNOJ GORI


Ministar finansija dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se 8. aprilla 2016. godine sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda, g-dinom Menom Snelom, kako bi, uoči proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu ove sedmice, razgovarali o aktuelnim ekonomskim tokovima i razmatrali potencijalne sadržaje buduće saradnje.

U tom smislu, ministar Žugić je prezentovao najvažnije finansijske i makroekonomske parametre, ali i ukazao na planirane reformske procese u Vladinim resorima, a čija će implementacija predstavljati značajnu fiskalnu podršku državnom budžetu. Govoreći u svijetlu postojećih izazova, koje se odnose na nivo deficita i njime generisanog javnog duga koji je, u najvećoj mjeri, posljedica razvojnih komponenti kapitalnog budžeta, ministar Žugić je ukazao na potrebu sistemskog djelovanja u smislu konsolidacije rashodne i prihodne strane budžeta, ali i mogućnost prodavanja koncesije za autoput, kojom bi se obje navedene ranjivosti dovele u okvire Mastrihta. Pomenute mjere, kao i detaljan pregled aktivnosti koje je Vlada definisala kao prioritetne, kako je minister najavio, naći će se u dokumentima o upravljanju poreskim i javnim dugom, na kojima povećeno radi tim Ministarstva finansija i resornih organa.

Zahvaljujući se na predstavljenoj analizi ukupnog finansijskog i ekonomskog stanja, g-din Snel je, svjestan činjenice da Vlada Crne Gore dalju strategiju rasta i razvoja naše zemlje, u najvećem dijelu, bazira na investicijama, ukazao na neophodnost budžetske fleksibilnosti kako bi se osiguralo očuvanje finansijske stabilnosti i održivosti.

Konstatujući da saradnja Vlade Crne Gore i MMF-a počiva na visokom stepenu razumijevanja, povjerenja i kontinuirane posvećenosti realizaciji aktivnosti od zajedničkog interesa, sagovornici su izrazili uvjerenje da će se politika međusobnog uvažavanja i podrške nastaviti i u periodu koji slijedi.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 08.04.2016.