Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Uvodi se neradna nedjelja

11.03.2019.


Vlada Crne Gore je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglašava neradnom, a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije je donijelo rješenje za izuzetke.

Kako se ovim zakonom uređuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo.

Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori.

Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliti na ostale dane.

Predlogom zakona uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 07.03.2019.


Naslov: Redakcija