Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OSTVAREN NAPREDAK U OBLASTI SPRJEČAVANJA MUČENJA I NEČOVJEČNIH ILI PONIŽAVAJUĆIH KAZNI I POSTUPAKA

11.02.2019.


Komitet Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih, ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT) prepoznao je značajan napredak Crne Gore u toj oblasti, što je ohrabrujuće za sve državne i nezavisne strukture, ocijenjeno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

U novom izvještaju CPT-a navodi se da je u Crnoj Gori je, uprkos određenom poboljšanju u postupanju prema osobama koje je policija zadržala, zlostavljanje i dalje široko rasprostranjeno.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije su ukazali da Izvještaj CPT-a predstavlja najreprezentativniji osvrt na poštovanje ljudskih prava osoba lišenih slobode.

Kako su naveli, izvještaj je dodatno značajan zato što se poštovanje standarda SE, kroz isti mehanizam, prati u kontinuitetu već godinama i moguće je ostvariti objektivan uvid u stvarni napredak Crne Gore.

"Objavljivanje i komentarisanje izvještaja CPT je u cilju podsticanja domaćeg, nacionalnog dijaloga i pružanja pomoći u sprječavanju zlostavljanja osoba lišenih slobode", kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, bio jedan od sagovornika delegacije Komiteta koja je radila na pripremi izvještaja.

"Ocjene građanskog nadzora policije prepoznate su i u nalazima kredibilnog međunarodnog tijela a ukazano je i na više slučajeva na kojima je, između ostalih, radila i građanska kontrola policije", ukazali si iz Savjeta.

Prema njihovim riječima, brojni primjeri na kojima su zasnovane ocjene i preporuke Komiteta potvrđuju kredibilitet i ukazuju na poseban značaj i doprinos civilnog društva unaprjeđenju ljudskih prava u Crnoj Gori.

"Važno i ohrabrujuće je za sve državne i nezavisne strukture u zemlji što se prepoznaje značajan napredak zemlje. To znači da kroz još snažniju posvećenost vladavini prava možemo ostvariti dalje uspjehe i unaprijediti poštovanje i zaštitu ljudskih prava", smatraju u Savjetu.

Kako su ukazali, značajna je konstatacija Komiteta da je broj navoda o zlostavljanju od policijskih službenika u Crnoj Gori manji nego ranije, i da je posebno unaprijeđeno postupanje državnotužilačke organizacije.

Iz Savjeta su ukazali da Komitet ukazuje da su potrebna dalja usklađena i koordinirana djelovanja, kako bi se napokon riješilo stalno ponavljajuće pitanje lošeg postupanja policijskih službenika.

"Tu se dolazi do ključne, noseće, konstatacije, na koju stalno ukazuje i građanska kontrola policije, da moramo izgraditi policijsku kulturu koja ne prihvata solidarisanje sa službenicima koji neprofesionalno postupaju i koja zlostavljanje građana smatra neprofesionalnim i nedopustivim", kaže se u saopštenju.

Navodi se da, i u kontekstu tog izvještaja, Savjet ima dodatna očekivanja od predstojećeg susreta sa rukovodstvom crnogorske policije.

"Vjerujemo da će biti predstavljen jasan plan uspostavljanja nove policijske kulture koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nadzor i istrage", ukazali su iz Savjeta.

Kako su naveli, u izvještaju se konstatuje da je poboljšan i tretman građana koji su lišeni slobode i nalaze u policijskom pritvoru.

"U odnosu na prethodnu posjetu CPT, 2013. godine, povećan je broj onih koji su istakli da su tokom pritvora korektno tretirani od strane policije. To je značajno za sve koji u Crnoj Gori radimo na afirmaciji vladavine prava", smatraju u Savjetu.

Međutim, kako su ukazali, Komitet je registrovao da postoje i primjeri zlostavljanja čija je svrha bila namijenjena prisilnom priznanju izvršenja određenih krivičnih djela.

Iz Savjeta su podsjetili da su i u 2018. godini registrovali primjere neprimjerenog postupanja prema građanima lišenim slobode.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.02.2019.


Naslov: Redakcija