Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REPROGRAMU PORESKOG POTRAŽIVANJA: Taksisti predlažu da svoja poreska dugovanja izmire uplatom poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za posljednjih pet godina, zamrzavanje obaveza za PIO preko pet godina uz mogućnost da taksi preduzetnici koji žele da uplate, to i učine, kao i plaćanje na 60 mjesečnih rata uz učešće od deset odsto i otpis postojeće kamate

10.02.2017.


Crnogorski taksisti, samostalni preduzetnici, njih 1,5 hiljada predložiće, prema riječima njihovih predstavnika, nadležnim institucijama prihvatljiv model reprograma poreskog duga, kako bi ostvarili pravo na liječenje i penzijski staž i uveli poslovanje u legalne tokove.

Predstavnik Saveza taksi udruženja Podgorica, Vesko Bijelić, ukazao je da su taksisti samostalni preduzetnici spremni za iznalaženje rješenja za plaćanje poreskog duga, uprkos nagomilanim problemima u kojima se nalaze, od prisustva nelojalne konkurencije, enormnog broja divljih taksista, do uskraćene kontrole nadležnih.

"Sagledavajući položaj i materijalnu situaciju 1,5 hiljada samostalnih taksista preduzetnika na nivou Crne Gore, nudimo konkretan predlog izmirenja poreskih dugovanja, a to je uplata poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za posljednjih pet godina, zamrzavanje obaveza za PIO preko pet godina uz mogućnost da taksi preduzetnici koji žele da uplate, to i učine, kao i plaćanje na 60 mjesečnih rata uz učešće od deset odsto i otpis postojeće kamate", precizirao je Bijelić.

On je saopštio da je na njima kao građanima Crne Gore u interesu da budu uvedeni u legalne tokove, zbog čega mole da se njihove trenutne mogućnosti sagledaju i da im država izađe u susret.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, rekao je da je suština da je Poreska uprava (PU) tražila da oni izmire poreski dug za deset godina.

"Zakon o poreskoj administraciji ("Sl. list RCG", br. 65/2001, 80/2004, 29/2005 - dr. zakon, "Sl. list CG", br. 20/2011, 28/2012 i 8/2015) predviđa da poreski dug zastarijeva poslije pet godina, tako da je u njihovom interesu da ga uplate, jer doprinosi za PIO ne zastarijevaju", naveo je Keković.

Taksisti za to, kako je uazao, nemaju novca i ovom njihovom modelu prihvatljiv je zakonski okvir da za pet godina podmire poreze i doprinose za PIO, ali da ne podmiruju doprinose za zdravstvo, jer se oni nijesu liječili, niti su mogli da ovjere zdravstvene knjižice.

On je podsjetio da je Skupština nedavno usvojila Zakon o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016), čime se omogućuje svi poreskim dužnicima da na 60 rata izmire dug.

"Uputili smo pismo ministru finansija Darku Radunoviću kako bi mu predočili model reprograma duga, kako bi dobili pravo na liječenje i ostvarili penzijski staž. Crnogorski taksisti taj model vide kao moguć, što je potkrijepljeno uslovom da na tržištu taksi usluga prestane da postoji nelojalna konkurencija, jer će jedino na taj način taksisti koji legalno obavljaju posao moći da izmire te obaveze", smatra Keković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.02.2017.