Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REPROGRAMU PORESKOG POTRAŽIVANJA: U blokadi računi 52 advokata

08.09.2017.


Računi 52 advokata i dalje su blokirani za blizu 270.000 eura, a rekorder u dužini blokade je advokat čiji račun je u "crvenom" 5.777 dana ili blizu 16 godina za svega 618 eura.

Ovi posljednji avgustovski podaci Centralne banke pokazuju da više od polovine advokata koji su bili u blokadi nije iskoristilo mogućnost reprograma duga koji im je omogućio Zakon o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016) koji je usvojen početkom ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović kaže da je upoznat da jedan broj advokata nije vratio dug, odnosno iskoristio ponudu koja im je omogućena Zakonom.

"Nesporno je da dug postoji. Imao sam i komunikaciju sa pojedinim od tih advokata koji su i dalje blokirani. Pokušao sam da utičem na njih da pokušaju da vrate dug, ali efekat nije veliki. Postoji jedan broj advokata čiji je obim posla veoma mali zbog njihove starosne dobi, zdravstvenih problema. Pojedini zbog nedovoljne afirmisanosti imaju malo posla i sve to zajedno postaje veliki problem. Nadam se, ipak, da ćemo naći neko rješenje, da će u Poreskoj upravi uzeti u obzir sve te okolnosti i način poslovanja i da će im dati neku šansu makar im ostaviti rok da izmire obaveze i da im računi budu deblokirani", kaže Begović.

Pokušaću, kaže on, da kao predsjednik Advokatske komore intervenišem i da nađemo način za sanaciju tog problema, da im se odblokiraju računi, a oni da vraćaju dug.

"Od advokata ću tražiti da i oni nađu način da dio duga uplate, a trebalo bi pokazati dobru volju i u Poreskoj upravi zbog velikog broja advokata i malog obima posla", smatra predsjednik Advokatske komore.

Veliki broj advokata se prijavio za reprogram uplatili su jednokratno 10 odsto ukupnog duga, plaćaju ratu i uredno izmiruju tekuće obaveze, jer je po ranijim podacima Poreske uprave dug advokata na kraju 2015. iznosio šest miliona eura.

Begović kaže da je većina advokata prijavila reprogram i da su im u toj situaciji oproštene kamate.

"Mogućnost reprograma je urodila plodom. Na taj način su vratili dug državi i olakšali svoju finansijsku situaciju. Nažalost, dio advokata nije platio dug, odnosno nisu prihvatili reprogram. Oni imaju probleme objektivne a u nekim slučajevima i subjektivne prirode otvoreno", kaže Begović.

Iz posljednjeg, avgustovskog spiska blokiranih koji je objavila CBCG vidi se da pojedini advokati dozvoljavaju da su godinama blokirani za sitan novac.

Begović kaže da ne bi komentarisao to što na spisku blokiranih Centralne banke ima advokata koji nepunih deset eura nijesu platili blizu pet hiljada dana.

"To zaista ne bih komentarisao. Radi se o nekoj apsurdnoj situaciji. Nevjerovatno je da neko godinama ne plati tako sitan račun i da bude blokiran za toliko. To nije za komentarisanje. Ne znam koji je razlog niti koji su motivi takvog ponašanja", kaže Begović i ističe da Advokatskoj komori i njemu lično problem to što pojedini advokati imaju veći poreski dug.


IZVOR: Vebsajt CdM, 06.09.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija