Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Počela arbitraža protiv CG zbog CHF kredita

08.03.2018.


Arbitražni postupak protiv Crne Gore, koji je u novembru prošle godine inicirala Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima, počeo je da teče u Internacionalnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Ministarstvo finansija je objavilo da Vlada u narednom periodu neće davati izjave o sporu.

"Vlada Crne Gore je uključena u međunarodnu investicionu arbitražu sa Adiko bankom pred ICSID-om. Tokom trajanja postupka arbitraže, Vlada neće davati javne izjave o sporu", saopštili su iz Ministarstva finansija.

Oni su dodali da Crna Gora nastavlja da podstiče i promoviše održavanje povoljnih uslova za strane direktne investicije u zemlji.

Početkom novembra prošle godine Adiko banka je pokrenula arbitražu, a Ministarstvo finansija je krajem prošle godine na tenderu izabralo advokatsku kancelariju,,Omnia Strategy" iz Londona da zastupa državu u Vašingtonu. Adiko banka je pokrenula arbitražu tvrdeći da je pretrpjela višemilionsku štetu zbog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 i 59/2016).

Parlament je septembra 2016. usvojio izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik Nebojša Medojević 2015, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine. Time je omogućeno i klijentima koji nijesu otplaćivali kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.03.2018.


Naslov: Redakcija