Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BIRAČKOM SPISKU: MUP produžava radno vrijeme kako bi građani imali važeća lična dokumenta za izbore

06.08.2020.


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je građane kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata da predaju zahtjev za njihovu zamjenu, navodeći da će radno vrijeme područnih jedinica biti produženo kako bi mogli izvršiti tu obavezu.

Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i izvornih registara održao je sjednicu posvećenu praćenju primjene Zakona o biračkom spisku ("Sl. list RCG", br. 10/2014, 20/2015, 92/2017, 17/2019 - odluka US i 3/2020) u okvirima nadležnosti MUP-a.“Poseban akcenat bio je na pitanjima od značaja za ostvarivanje biračkog prava građana, a koja se odnose na problematiku birača koji posjeduju lična dokumenta kojima je istekao rok važenja, kao i onih koji su stekli punoljetstvo, a ne posjeduju ličnu kartu ili pasoš”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Na sjednici je, kako se navodi, konstatovano da, u ovom trenutku, oko 50 hiljada birača posjeduje lična dokumenta kojima je istekao rok važenja.

“Stoga, još jednom pozivamo sve građane kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata da, u što kraćem roku, predaju zahtjev za njihovu zamjenu”, poručili su iz MUP-a.

Oni su kazali da će preduzeti sve potrebne aktivnosti, kako bi građani, sa što manje čekanja, mogli izvršiti tu obavezu.

“Radno vrijeme će biti produženo, tako da će područne jedinice i filijale raditi sa građanima od osam do 16 sati, a u Područnoj jedinici Podgorica od osam do 18 sati”, naveli su iz MUP-a.

Oni su podsjetili da je starim, bolesnim i osobama sa invaliditetom omogućen olakšan način podnošenja zahtjeva za upotrebu mobilne stanice radi uzimanja podataka za izdavanje lične karte.

Kako su kazali, zahtjev može podnijeti član uže porodice u područnoj jedinici odnosno filijali u opštini u kojoj ta osoba ima prebivalište.

“Takođe, na sjednici je konstatovano da je, od dana raspisivanja izbora do 31. jula pasivizirano – brisano 790 birača iz biračkog spiska, shodno Zakonu o biračkom spisku. U većini slučajeva, osnov za brisanje je evidentiranje činjenice smrti u Registar umrlih”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da na e-mail adresu kontrolabs@mup.gov.me već pristižu upiti građana na koje se blagovremeno dostavljaju odgovori.

“I ovu priliku koristimo da iskažemo otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da će Ekspertski tim na sledeću sjednicu pozvati predstavnike Državne izborne komisije, kako bi zajednički sagledali pitanja od značaja za kvalitet vođenja biračkog spiska.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.08.2020.


Naslov: Redakcija