Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REPROGRAMU PORESKOG POTRAŽIVANjA: Otpis kamate nakon isteka roka plaćanja poreskog duga

05.07.2018.


Poreska uprava će otpisati cjelokupan iznos kamate dužnicima koji u roku izmire obaveze u skladu sa rješenjima o reprogramu, rekli su iz PU. Uslovi za otpis kamate stiču se, kako su objasnili, po isteku roka dospjeća obaveza.

Nekoliko poreskih dužnika, koji su u reprogramu (fizička lica), žalilo se da im nije otpisana kamata i u rješenjima im još stoji iznos koji treba da plate po tom osnovu. Kažu da su zabrinuti da će i to morati da plate iako su iz PU najavili da će kamata biti otpisana.

"U skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016), poreskim obveznicima koji izmire poreska potraživanja u rokovima i na način utvrđen donijetim rješenjem o reprogramu vrši se otpis cjelokupne evidentirane kamate", naveli su iz PU. Objašnjavaju da je rješenjima predviđen rok dospjeća obaveza na osnovu broja rata, odnosno vremenskog okvira u kojem je planirano izmirenje duga, pa se uslovi za otpis kamate stiču po isteku roka dospjeća obaveza, "kada će ista biti otpisana i obveznicima koji prije vremena izmire reprogramirani poreski dug". Iz PU su poručili da obveznici mogu doći u prostorije PU da pogledaju svoju karticu i tako otklone sve sumnje.

Prema podacima, PU kroz reprogram poreskog duga do sada je naplaćeno 33.020.947,6 eura. Od toga je tokom 2017. naplaćeno 24.254.793,86 eura, a u prvih pet mjeseci ove 8.766.153,74 eura.

Na pitanje kad će početi da primjenjuju mjere prema dužnicima koji ne poštuju reprogram i koji su to dužnici, iz PU su odgovorili da je do sada za oko 750 obveznika ukinuto rješenje o reprogramu."PU je prema ovim obveznicima odmah počela primjenu mjera za prinudnu naplatu, imajući u vidu da im je ukidanjem reprograma dospio kompletan poreski dug. Ovi obveznici predmet su i inspekcijskog nadzora, kao jedne od mjera prije iniciranja stečajnog postupka, kroz koji bi se, u zavisnosti od izvora prihoda, mogao naplatiti makar dio poreskog duga", ukazali su iz PU. U ovom momentu, kako su dodali, PU priprema dokumentaciju za 25 obveznika za koje će biti podnijet predlog za otvaranja stečaja.

"Ukidanje rješenja o preprogramu i primjena mjera za naplatu obaveza biće preduzimani u kontinuitetu tokom cjelokupnog petogodišnjeg perioda primjene ovog zakonskog rješenja", poručili su iz PU. Poreski dug je krajem 2017, prema zvaničnim podacima, iznosio 450,74 miliona eura.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Biljana Matijašević, 03.07.2018.


Naslov: Redakcija