Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMIRENJU OBAVEZA PREMA RADNICIMA KOMBINATA ALUMINIJUMA KOJI SU, USLED STEČAJA PREDUZEĆA, OSTVARILI PRAVO NA PENZIJU: Bivši radnici KAP-a zatečeni odlukom Ustavnog suda da pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Zakona

04.12.2017.


Ustavni sud donio je rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015 - dalje: Zakon).

Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja i nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom, zatečeni su odlukom suda.

"Naprosto smo zatečeni odlukom, jer nijesmo ni znali da postoje inicijative iz ove godine za ocjenu našeg Zakona. Sumnjamo u spregu izvršne vlasti i tog suda, jer se posljedjih godina sve radi kako radnici u Crnoj Gori ne bi mogli doći do svojih prava i pravde", ukazao je ovlašćeni predstavnik bivših radnika KAP-a, Nikola Raković.

On je dodao da u tome učestvuje i jedan broj sudija i advokata.

"Vlada kao da želi prekid pozitivnog rješenja našeg problema. Mi nećemo odustati", poručio je Raković.

Osnovni sud u Podgorici nedavno je donio dvije prvostepene presude u korist radnika i obavezao Vladu da nakon pravosnažnosti presude isplati ranije obećane otpremnine prema socijalnom programu iz 2009. godine, u ukupnom iznosu od oko pet miliona eura.

Kancelarija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države, Dragane Đuranović, žalila se Višem sudu na presude Osnovnog u korist penzionera KAP-a i konačne odluke više sudske instance tek se očekuju.

"Očekujemo pozitivne presude na svim nivoima", rekao je Raković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.12.2017.


Naslov: Redakcija