Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ULAGANJU U KONSOLIDACIJU I RAZVOJ DRUŠTVA ZA TRANSPORT PUTNIKA I ROBE U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU "MONTENEGRO AIRLINES" A.D. PODGORICA: Predviđena dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj

31.12.2019.


Parlament je usvojio Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju "Montenegro Airlines" A.D. Podgorica, kojim se predviđa dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, je tokom rasprave u parlamentu ukazao da taj zakon nije idealno rješenje, ali da nema druge opcije za opstanak nacionalnog avio-prevoznika.

On je saopštio i da Vlada nije dozvolila da dođe do stečaja i eventualnog gašenja nacionalnog avio-prevoznika, već je donijela odluku da usvoji i predloži taj zakon.

Predlog zakona je utvrđen početkom decembra i po skraćenom postupku upućen u parlamentarnu proceduru. Zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje avio-prevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Zakonom se, između ostalog, uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje MA ima prema državi i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za te namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio-kompanije.

Crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, a ove godine je prevezla više od 660 hiljada putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.12.2019.


Naslov: Redakcija