Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: U skladu sa Zakonom legalizovana svega 643 objekta

31.10.2019.


Iako se Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017, 44/2018, 63/2018 i 11/2019 - ispr. - dalje: Zakon), koji je omogućio legalizaciju "divljih" objekata, primjenjuje već više od dvije godine, dosad su po njemu legalizovana svega 643 objekta, od 31.000 obrađenih zahtjeva za legalizaciju.

Nezvanične procjene su da u Crnoj Gori ima oko 100.000 nelegalnih objekata, a legalizacija je tražena za 51.000.

Podaci koji su dostavljeni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) pokazuju da je u slučaju najvećeg broja obrađenih zahtjeva dosad ili tražena dopuna dokumentacije (24.000) ili donijeto rješenje o prekidu postupka (3.800 slučajeva).

Vlasnici nelegalno sagrađenih objekata imali su devetomjesečni rok po ovom zakonu da započnu legalizaciju. Međutim, ni nakon dvije godine od stupanja na snagu ovog zakona i 15 mjeseci od okončanja roka za pokretanje legalizacije, u Crnoj Gori danas nemamo znatno srećniju sliku kada je ri ječ o broju (ne) legalizovanih objekata.

Iz MORT-a, na čijem je čelu Pavle Radulović, objasnili su da se rješenje o legalizaciji može donijeti za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stu panja na snagu ovog zakona, odnosno planskog dokumenta donesenog shodno zakonom propisanom procedurom, ili se postupak prekida do donošenja Plana generalne regulacije.

"Takođe, rješenje o legalizaciji se donosi ukoliko su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i zemljištu na kome je objekat izgrađen, tako da je to jedan od razloga za prekid postupka. Nakon rješavanja prethodnog pitanja, odnosno donošenja planske dokumentacije ili rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, postupci će se nastaviti", navode iz MORT-a.

Zakon je precizirao da se rješenje o legalizaciji može donijeti za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno planskog dokumenta donesenog shodno zakonom propisanom procedurom ili se postupak prekida do donošenja Plana generalne regulacije.

"Rješenje o legalizaciji donosi se ukoliko su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu. Rješenje o legalizaciji bespravnog objekta, shodno zakonu, obavezno sadrži smjernice za usklađivanje spoljnog izgleda objekta iz planskog dokumenta, sa rokom usk lađivanja od tri godine od dana izvršnosti rješenja", preciziraju iz ministarstva.

Kako su ukazali, najviše rješenja o legalizaciji donijela je Opština Nikšić (207), zatim slijede Opština Bijelo Polje (87), Opština Tuzi (42)...

Iz MORT-a navode da su najčešći razlozi za donošenje rješenja o prekidu postupka (kojih je 3.858) neusklađenost sa postojećim planovima i neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

"Postupak se nastavlja nakon usvajanja Plana generalne regulacije, odnosno rješavanja imovinsko-pravnih odnosa", dodaju iz tog resora.

Iz ministarstva su naveli da je nakon isteka roka za prijavu legalizacije dostavljeno 2.427 zahtjeva.


IZVOR: Vebsajt CdM, 28.10.2019.


Naslov: Redakcija