Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: Vlada ne može i ne smije da kontroliše tužilaštvo

31.10.2019.


Državno tužilaštvo nezavistan je i samostalan organ i Vlada ne može i ne smije da ga kontroliše, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

U reagovanju VDT-a na izjavu potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, da je povjerenje u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou i da ta institucija mora da uradi sve da ga osnaži, navodi se da Državno tužilaštvo uvažava stavove svih građana, ministra pravde takođe.

VDT je, kako su ukazali, upravo zbog toga zainteresovano na osnovu kojih istraživanja, sprovedenih za čije potrebe se iznose tvrdnje o Tužilaštvu.

"Tužilaštvo je nezavistan i samostalan organ i ne raduje nas činjenica što na to moramo da podsjećamo i ministra pravde", ukazali su iz VDT-a.

Navodi se da upravo zbog te činjenice, definisane zakonom i ustavnim normama, Vlada i ne treba da ima mehanizme za kontrolu Tužilaštva.

"Onda bismo govorili o Vladinom ministarstvu, a vjerujemo da nikome nije u interesu da Tužilaštvo to i bude", kaže se u saopštenju i dodaje da Državno tužilaštvo nikada nije niti će ignorisati probleme sa kojima se suočava.

"Naprotiv. Nastaviće da ih rješava koliko god to nekome odgovaralo ili ne, koliko god to zvučalo arogantno ili ne", poručili su iz VDT-a.

Oni su ukazali da će izazovi pred kojima se državnotužilačka organizacija nalazi samo osnažiti njihovu odlučnost da se obračunaju sa svim vidovima kriminala, ali i pokušajima različite vrste pritisaka, sa koje god adrese oni dolazili.

"Sve one koji to pokušavaju da guraju pod tepih sve što je ostvareno prethodnih godina podsjetićemo da Državno tužilaštvo kontinuirano ostvaruje rezultate na svim poljima", ističu iz VDT-a.

Navodi se da su po naredbama državnih tužilaca riješena najteža krivična djela i službenici Uprave policije uhapsili brojne pripadnike kriminalnih organizacija.

"To dokazuje da samo, zajednički, timski rad, kojim rukovodi Tužilaštvo može da dovede do mjerljivih rezultata", rekli su iz VDT-a i dodali da pokušaji kontrole sa bilo koje strane mogu samo da uspore, nikako da zaustave tu namjeru.

"Da li smo zadovoljni? Ne. Smatramo da treba još bolje, odlučnije i efikasnije. Svi koji misle da će uspjeti da nas spriječe u tome, u velikoj su zabludi", navode iz VDT-a.

Oni su poručili da će Državnotužilačka organizacija nastaviti da radi u interesu javnosti i odgovorna je građanima Crne Gore, kojima nastoji da obezbjedi sigurno i bezbjedno okruženje.

"Svi drugi pokušaji kontrole u suprotnosti su sa ustavnim i zakonskim normama koje nije donosila državnotužilačka organizacija. Naše je da nas u radu isključivo vodi primjena tih propisa i njihovo poštovanje. Zato sa pravom od svih građana Crne Gore tražimo da i sami čine upravo to", poručili su iz VDT-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.10.2019.


Naslov: Redakcija