Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽANA SVEČANOST POVODOM DANA CRNOGORSKOG SUDSTVA: Crna Gora ove godine obilježava 220 godina od donošenja Zakonika Opščeg crnogorskog i brdskog i 130 godina od usvajanja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru

31.10.2018.


U velikoj mjeri zahvaljujući upravo uspjehu reforme pravosuđa, naši međunarodni partneri danas vide Crnu Goru kao prvu narednu članicu Evropske unije, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Učestvujući na svećanosti organizovanoj u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva, potpredsjednik Pažin je podsjetio da Crna Gora ove godine obilježava 220 godina od donošenja Zakonika Obščeg crnogorskog i brdskog i 130 godina od usvajanja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru. Ocijenio je da pomenuti istorijski akti nijesu samo kjučne prekretnice u razvoju crnogorskog pravnog sistema, već i nesumnjiva moralna legitimacija Crne Gore, kao društva koje je ideale pravde i ljudskog dostojanstva ugradilo u temelje svojih vrijednosti i time uspostavilo trajnu duhovnu i vrijednosnu bliskost sa najvišim dometima evropske civilizacije.

Ovoj generaciji crnogorskih građana pripala je odgovornost i čast da istraju na ovoj istorijskoj moralnoj vertikali i obezbijede da savremena Crna Gora zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici evropskih nacija. Postavši ravnopravna i uvažena članica evro-atlantske zajednice demokratskih zemalja, Crna Gora je već ostvarila veliki dio ovog vjekovnog sna,” rekao je Potpredsjednik.

Ocijenio je da su u toku sprovođenja aktuelne strategije reforme pravosuđa u Crnoj Gori vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema. Ipak, dodao je Potpredsjednik, na crnogorskom pravosuđu i dalje leži velika odgovornost da nastavi da doprinosi naporima izvršne i zakonodavne vlasti, i ukupnog crnogorskog društva, ostvarujući ciljeve nove strategije reforme pravosuđa za period 2019-2020. Ovi ciljevi podrazumijevaju dalju racionalizaciju pravosudne mreže, efikasno mjerenje opterećenosti rada sudija i vremena za rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta i dalje usaglašavanje sudske prakse sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Saopštio je da ga raduje činjenica da je ovogodišnja proslava Dana crnogorskog sudstva dočekana uz početak izgradnje dvije stambene zgrade u Podgorici u kojima će porodice 130 sudija i sudskih službenika i namještenika riješiti, pod povoljnim uslovima, jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja.

Potpredsjednik je podsjetio da je Vlada dala doprinos realizaciji ovog značajnog projekta, uz veliku podršku Glavnog grada, pozivajući i druge opštine širom Crne Gore da na ovakav način pristupe rješavanju stambenih potreba predstavnika sudstva u ostalim crnogorskim gradovima.


IZVOR: Vebsajt Vlade Crne Gore, 30.10.2018.


Naslov: Redakcija