Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O DOPUNI ODLUKE O MREŽI ZDRAVSTVENIH USTANOVA: U javni sistem bi 172 privatne apoteke

31.08.2017.


Na javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem javile su se 172 apoteke iz 63 privrednih društava, saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Na javni poziv su se odazvale 172 apoteke iz 63 privrednih društava, ali to ne znači da će sa svima njima biti potpisan ugovor. U narednom periodu će Komisija Fonda utvrditi koje od njih ispunjavaju uslove za potpisivanje ugovora, a osim toga slijedi procedura kako bi se obezbijedili svi tehnički da bi se ljekovi na recept podizali u privatnim apotekama", objasnili su u Fondu.

Podsjećamo, kako je direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić rekao ranije, procedura, između ostalog, podrazumijeva obezbjeđivanje informatičke podrške i obuku farmaceuta za korišćenje programa. Nakon toga slijedi sama realizacija – s receptom u privatne apoteke, što će, kako očekuju biti krajem septembra.

Čirgić je istakao da će ovaj sistem pružiti puno pogodnosti građanima.

"Za građane znači veća dostupnost u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja", rekao je Čirgić.

Vlada je na sjednici 12. jula usvojila Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova ("Sl. list CG", br. 48/2017) kojom se građanima omogućava da uz recept ljekove dobiju i kod apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor. To znači da će recept koji je propisan od izabranog doktora, osim u 53 apoteke "Montefarma", moći da se realizuje i u više od 250 apoteka, koje imaju mogućnost da zaključe ugovor sa Fondom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.08.2017.


Naslov: Redakcija