Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O PODSTICAJNIM MJERAMA ZA RAZVOJ ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA I O INOVACIONOJ DJELATNOSTI: Predviđen spektar olakšica i podsticaja za razvoj inovativne privrede i startap kompanija

31.07.2020.


Ministarka nauke Sanja Damjanović je predstavila novi podsticajni zakonodavni okvir za inovacije i tehnološki razvoj čije je predloge usvojila Vlada Crne Gore.

Predlogom zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i Predlogom zakona o inovacionoj djelatnosti Crna Gora otvara nove mogućnosti – širok spektar olakšica i podsticaja za razvoj inovativne privrede i startap kompanija, nudi iste uslove za domaće i inostrane kompanije a samim tim postaje i atraktivna destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.

Ministarka je posebno ukazala na mjere trećeg paketa koje se odnose na jačanje IT privrede, a koje podrazumijevaju finansijski paket od 30 miliona eura za period 2020-2024 i to u direktnom partnerstvu Vlade Crne Gore i domaćeg privrednog sektora uz učešće stranih direktnih investicija.

Sledeće mjere:

1. Uspostavljanje Crnogorskog strateškog IT klastera – 300.000 eura.

2. Uspostavljanje Centra za podršku elektronskoj trgovini (eCommerce) – 150.000 eura.

3. Uvođenje globalnih onlajn sistema plaćanja u Crnoj Gori.

4. Uspostavljanje Inovacionog centra sa tehnologijama virtuelne i proširene stvarnosti 25.5MIL eura.

5. Inovacije u javnom sektoru – 339.000 eura.

6. Kontinuirana podrška inovativnim startapovima – 500.000 eura.

Mjere imaju za cilj da IT sektor postane nova jaka privredna grana, sa visokim izvoznim potencijalom; IT privreda i digitalizacija postanu katalizatori razvoja inovativne privrede koja će osnažiti naše tradicionalno jake privredne grane (energetiku, turizam i poljoprivredu) i koja će biti u funkciji digitalne transformacije Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 23.07.2020.


Naslov: Redakcija