Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju ukida se pravo da sa 20 godina rada mogu da ostvare penziju

31.07.2020.


Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je inicijativu Predsjedniku Vlade, kojom ukazuje na nepravednost rješenja u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju da se roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju ukine pravo da sa 20 godina rada mogu da ostvare penziju.

Prema važećem zakonu, jedan od roditelja ili staratelja djeteta sa teškim smetnjama u razvoju može steći penziju sa 20 godina radnog staža, ali će izmjenama penzijskog zakona po tom osnovu moći da dobiju penziju samo do kraja naredne godine, nakon čega bi bile ukinute za buduće korisnike.

"Smatramo da se radi o nepravednom rješenju, jer je riječ o ranjivim porodicama, koje čitavog života brinu o djeci (kasnije odraslim ljudima) sa teškim psihičkim ili fizičkim smetnjama. Stoga roditelje ili staratelje djece sa teškim smetnjama u razvoju ne treba izjednačavati u pogledu dužine radnog staža sa roditeljima ili starateljima djece bez smetnji u razvoju, budući da su neuporedive životne okolnosti u kojima bitišu ranjive porodice, od onih koje to nijesu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, u odgovoru ASP-u po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017), utvrdilo da je razlog ukidanja ovog osnova za penzionisanje finansijski, odnosno "održivost i pravednost penzijskog sistema".

Međutim, ASP je, kako tvrde, Fonda PIO dobila informaciju, koja pokazuje da je, na kraju protekle godine, u zemlji bio 421 takav penzioner, a u protekloj godini im je isplaćeno ukupno 1,2 miliona eura.

"Imajući u vidu da je na kraju prošle godine bilo ukupno oko 115 hiljada penzionera, a isplaćene penzije su iznosile 421 miliona eura, jasno je da nema značajnog finansijskog uticaja na likvidnost penzijskog sistema od ove grupe, odnosno ovi penzioneri čine oko 0,4 odsto ukupne penzionerske populacije", navode iz ASP-a.

Prema nepotvrđenim informacijama ASP-a, Ombudsman je uputio mišljenje poslaničkim klubovima u vezi ukidanja ovog penzijskog osnova.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.07.2020.


Naslov: Redakcija