Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MEDIJIMA: Predviđeno je da je novinar dužan da na zahtjev državnog tužioca otkrije izvor informisanja kada je to neophodno radi zaštite nacionalne bezbjednosti, terotorijslanog integriteta i zdravlja

31.07.2020.


Skupština Crne Gore usvojila je zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

Duh i karakter Zakona o medijima, kako je obrazloženo, podrazumijeva garancije slobode medija sadržane u postulatima temeljnih međunarodnih standarda o ljudskim pravima i slobodama.

Sloboda izražavanja se afirmiše slobodnim osnivanjem medija, slobodnim objavljivanjem informacija, nesmetanim radom novinara i njihovom bezbjednošću.

Predviđeno je da je novinar dužan da na zahtjev državnog tužioca otkrije izvor informisanja kada je to neophodno radi zaštite nacionalne bezbjednosti, terotorijslanog integriteta i zdravlja.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kako je obrazloženo, dodatno se osnažuje mehanizam političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom ove oblasti.

Na osnovu amandmana crnogorske Vlade, iz predloga zakona brisan je institut Ugovora o pružanju javnih usluga i formiranju Upravnog finansijskog odbora RTCG.

Predviđeno je, radi snaženja instituta konflikta interesa, poslanici i odbornici ne mogu biti izabrani za članove Savjeta RTCG tri godine od prestanka funkcije.

U cilju nesmetanog funkcionisanja Javnog servisa u procesu skorih parlamentarnih izbora, predviđeno je da se postupak za imenovanje članova Savjeta pokrene u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o RTCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.07.2020.


Naslov: Redakcija