Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIVREDNA DRUŠTVA U STEČAJU I LIKVIDACIJI DUGUJU 95 MILIONA EURA

31.07.2018.


Dug privrednih društava koja su u stečaju i likvidaciji, na kraju prošle godine bio je oko 95 miliona eura, a sistem naplate poreskog duga kod tih firmi nije efikasan, saopštio je član Senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović.

Radulović je ukazao, da je revizija uspjeha "Efikasnost sistema naplate poreskog duga poreskih obveznika u stečaju i likvidaciji" u najvećem dijelu završena i da je preliminarni izvještaj već dostavljen subjektima revizije.

"U ovoj fazi revizije, možemo konstatovati da je dug privrednih društava koja su u stečaju i likvidaciji, na kraju prošle godine bio oko 95 miliona eura te da sistem naplate poreskog duga kod ovih privrednih društava nije na nivou koji bi se mogao ocijeniti kao efikasan", ukazao je Radulović.

On je objasnio da je iz tog cilj revizije da se utvrde izvori problema u tom segmentu javnih finansija i preko izdatih preporuka DRI ponude rješenja za unapređenje sistema naplate poreskog duga.

Radulović je rekao da se u cilju utvrđenja efikasnosti naplate carina, sprovodi posebna revizija uspjeha koja treba da utvrdi da li se dovoljno efikasno ubira s obzirom na činjenicu da je evidentirani carinski dug na kraju prošle godine iznosio 4,52 miliona eura.

On je ukazao da će DRI na bazi dobijenog revizorskog nalaza izraditi preporuke kako bi se ovaj sistem dodatno unaprijedio i pojačala efikasnost naplate tog javnog prihoda.

"Objavljivanje te revizije i njeno dostavljanje Odboru za ekonomiju, finansije i budžet može se očekivati krajem tekuće godine, s obzirom na složenost predmetne revizije i potrebu da DRI izradi kvalitetne preporuke", ukazao je Radulović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.07.2018.


Naslov: Redakcija