Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O AKADEMSKOM INTEGRITETU: Radovi za koje se utvrdi da su plagijat biće ništavni, kao i sva zvanja i titule dobijene na osnovu plagiranog rada

31.07.2018.


Vlada je utvrdila Predlog zakona o akademskom integritetu, čiji je cilj da se vrati ugled visokom obrazovanju i jača svijesti u društvu o značaju te teme, saopštila je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Cilj zakona je i da se definišu oblici kršenja akademskom integriteta i da se utvrdi ista zaštita na svim ustanovama visokog obrazovanja.

"Cilj zakona nije kažnjavanje, iako stoji da će oni radovi za koje se utvrdi da su plagijat biti ništavni, kao i sva zvanja i titule dobijene na osnovu plagiranog rada, već je cilj da se unaprijedi svijest o ovoj oblasti, da se kvalitetnije pišu radovi i da same ustanove podignu metodologiju pisanja radova", kazala je Kurpejović.

Kurpejović je navela i da će biti formirani Etički odbori na svim ustanovama visokog obrazovanja, a zamijeniće Sudove časti.

Drugostepeni organ biće Senat, a Etički komitet će pratiti stanje u oblasti akademskog integriteta.

Predlaganje zakona se, kako navodi, poklopilo su dešavanjima u toj oblasti, ali i sa onim što je Vlada ranije planirala.

"Zakon će doprinijeti rješavanju onih slučajeva koji su bili aktuelni u prethodnom periodu", ukazala je Kurpejović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.07.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija