Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU ODLUKE USTAVNOG SUDA CRNE GORE U-I BROJ 6/16 OD 19. APRILA 2017. GODINE ("SLUŽBENI LIST CG", BROJ 31/17): Majke troje ili više djece, koje su raskinule ugovor na određeno vrijeme radi primanja doživotne naknade, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja

31.07.2018.


Oko 600 majki troje ili više djece, koje su raskinule ugovor na određeno vrijeme radi primanja doživotne naknade, a koja je kasnije ukinuta, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja.

To je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine ("Službeni list CG", broj 31/17) koji je usvojila Skupština.

Kako se navodi u obrazloženju, akt je promijenjen zato što ta kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

Prema Zakonu, majkama će se isplatiti naknada, retroaktivno od 30. juna prošle godine.

"Za oko 600 korisnica naknada procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci, do kraja tekuće godine, u iznosu od oko 3,56 miliona EUR. Tu su uključena i sredstva za doprinose", navodi se zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 EUR primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 EUR, a primanje, od 264 EUR, imaće majke koje su dobijale platu u neto iznosu od 200 do 350 EUR.

Najveći iznos, 336 EUR, predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 EUR.

Predviđeno je da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

Ranije je saopšteno da će nakon svih korekcija tog zakona godišnji trošak za naknade iznositi oko 11 miliona EUR, što je, kako se ocjenjuje, velika ušteda u odnosu na to da se ranije izdvajalo oko 60 miliona.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 27.07.2018.


Naslov: Redakcija