Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PLANIRANjU PROSTORA I IZGRADNjI OBJEKATA: Do prijema inspektora zaposleno 16 terenskih službenika kao ispomoć

31.05.2018.


U ponedjeljak je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma počelo da radi po ugovoru 16 službenika koji će biti ispomoć inspektorima u obilasku terena i kontroli dostavljene dokumentacije za prijavu građenja. Ovo je prelazno rješenje do prijema inspektora, rečeno je iz ovog resora.

Kako su ranije izjavili iz ovog resora, primjena novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017) zahtijeva i povećanje broja inspektora za urbanizam i građevinarstvo.

Postojeće građevinske inspektore krajem prošle godine Ministarstvo je preuzelo od Uprave za inspekcijske poslove i nekadašnje tri inspekcije zaštite prostora, urbanističke i građevinske sjedinile su se u jednu, koja će imati ukupno 70 inspektora. Usvajanjem novog zakona ukinuto je izdavanje građevinske dozvole izuzev za složene inženjerske objekte.

"Zato smo zaključili da je potrebno pojačati kontrolu izdatih urbanističko-tehničkih uslova, izrađene projektne dokumentacije kao i načina izvođenja građevinskih radova na terenu. Smatramo da će sjedinjavanje nadležnosti nekadašnje tri inspekcije u jednu urbanističkograđevinsku olakšati rad inspektorima a istovremeno i jasno definisati nadležnosti, čime će se poboljšati efikasnost. Nadležnosti su im velike, ali je i planirani broj inspektora povećan u skladu sa planiranim obimom posla kazali su iz resornog ministarstva", dodaju iz Ministarstva.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva planirane su tri direkcije za nadzor.

"Direkcija za inspekcijski nadzor južnog regiona trebalo bi da ima 23 inspektora, za centralni region 26 i za sjeverni region 20 inspektora. Obaveze inspektora su da kontrolišu izgradnju objekata trajnih, pomoćnih i privremenih na teritoriji Crne Gore. Kontrola se odnosi i na one koji kreću sa izgradnjom objekta u skladu sa zakonom i na one koji pokušavaju da grade u suprotnosti sa zakonom", ukazali su iz MORT-a.


IZVOR: Vebsajt CdM, 30.05.2018.


Naslov: Redakcija