Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OSNOVNI SUD U PODGORICI: Sudije Suda upozorile najviše sudske i državne zvaničnike da će broj nezavršenih predmeta porasti ukoliko se ne povede računa o povećanju broja sudija, poboljšanju materijalnog položaja i rješavanju njihovog stambenog pitanja

31.05.2017.


Ukoliko se u što skorijoj budućnosti ne povede računa o povećanju broja sudija, poboljšanju materijalnog položaja i rješavanju stambenog pitanja, preduzećemo mjere u smislu obavljanja zadataka isključivo u toku osmočasovnog radnog vremena - što će rezultirati značajnim porastom nezavršenih predmeta. To su u pismu najvišim sudskim i državnim zvaničnicima poručile sudije Osnovnog suda u Podgorici.

Ažurnost pravosuđa, jedna je od stavki u ispunjavanju obaveza Crne Gore u pregovaračkom poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Sudije su, kako navode, "revoltirani prvenstveno zbog tretmana i vrednovanja njihovog rada prilikom donošenja Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016 i 21/2017)".

Za razliku od kolega u višim sudovima i Privrednom sudu čije su plate na osnovu tog propisa porasle, sudije najvećeg Osnovnog suda u državi, ostale su, navode, na začelju. Istovremeno su prenatrpane predmetima, posebno sudije parničnog odjeljenja, pa moraju da rade vanredno kako bi omogućili ažurnost pravosuđa. Za sve to, sudija sa 11 godina staža, navode, zarađuje 1.050 eura.

Sudije su pismo uputile predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću, predsjednici Udruženja sudija Hasniji Simonović, premijeru Dušku Markoviću i ministru pravde Zoranu Pažinu.

Navode da su diskriminisani, posebno u poređenju sa tarifama advokata, notara i izvršitelja koje je Vlada odobrila.

"Neophodno je staviti svim institucijam do znanja da postoji izuzetno nezadovoljstvo sudija", piše u pismu u kome se statistički navode podaci o velikom porastu broja predmeta. Njih sudije završavaju i u slobodne vrijeme, a ostaje im i veoma malo vremena za pisanje presuda, a za sve to nijesu plaćeni. Pošto je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015 i 28/2015) predviđeno ocjenjivanje i na osnovu edukacija, podsjećaju da bi to mogao biti veliki problem za njih, jer nemaju kada da idu na seminare.

Oni zamjeraju Sudskom savjetu što u planu javnih nabavki nema ni pomena o stambenoj izgradnji. Takođe podsjećaju da su im dodaci na zarade i za odvojen život ukinuti Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Sudije zato nadležnima predlažu konkretna rješenja, poput posebnog sudskog budžeta, što su nedavno tražile i sudije Višeg suda u Podgorici. Oni odbijaju svaku mogućnost smanjenja zarada, a kažu da su obaviješteni da im se sprema novo umanjenje.

Radna grupa koju je formirao Sudski svajet, a koja priprema izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, razmatraće ove predloge, kao i one koje su dobili iz Višeg suda.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 30.05.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija