Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DUG PO IZDATIM GARANCIJAMA 212 MILIONA EURA

31.03.2021.


Stanje duga na kraju prošle godine, po garancijama izdatim domaćim i ino kreditorima iznosi 212,06 miliona eura, što predstavlja 5,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci dokumenta Ministarstva finansija.

"Ugovoreni iznos izdatih državnih garancija na kraju prošle godine iznosi oko 605,32 miliona eura, što je oko 3,39 miliona eura više u odnosu na isti period 2019. godine", piše u dokumentu, koji je objavljen na sajtu Vlade.

Od tog iznosa, angažovana sredstva iznose oko 467,98 miliona eura, prenosi Dan.

"U odnosu na kraj 2019, na kraju prošle godine stanje duga po osnovu izdatih državnih garancija se smanjilo 32,24 miliona eura", piše u dokumentu Ministarstva, na čijem je čelu ministar Milojko Spajić.

Dodaje se da su domaće garancije uglavnom izdate u cilju podrške kompanijama za realizaciju kapitalnih projekata, za restrukturiranje i kao podrška realizaciji sanacionih planova lokalnih samouprava.

"Spoljne garancije su izdate za implementaciju raznih infrastrukturnih projekata, obezbjeđenje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i u cilju podrške za restrukturiranje željezničke infrastrukture, modernizaciju aerodroma i energetskog Sistema", navodi se u dokumentu.

U skladu sa Zakonom o budžetu za prošlu godinu, Vlada je izdala garancije za potrebe kreditnog aranžmana između Fonda za zaštitu depozita Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu od 50 miliona eura, za potrebe kreditnog aranžman između Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis i Prve banke, u iznosu od jedan milion eura.

"U toku prošle godine nije bilo aktiviranja državnih garancija po osnovu kreditnih zaduženja", navodi se u dokumentu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.03.2021.